Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge κατάφεραν να αναστρέψουν την παράλυση σε σκύλους στους οποίους χορήγησαν οσφρητικά κύτταρα που έλαβαν από τον βλεννογόνο της μύτης τους. Οι 34 σκύλοι της έρευνας υπέφεραν από τραυματισμούς της σπονδυλικής τους στήλης που τους είχαν αχρηστεύσει τα πίσω πόδια.

Οι ερευνητές εισήγαγαν στους 23 σκύλους κύτταρα που ελήφθησαν από τον βλεννογόνο της μύτης τους απευθείας στο σημείο του τραυματισμού της σπονδυλικής τους στήλης. Στους υπόλοιπους σκύλους έγινε έγχυση ενός ουδέτερου υλικού.

Πολλοί από τους σκύλους στους οποίους έγινε η έγχυση οσφρητικών κυττάρων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και μπορούσαν να βαδίσουν σε διάδρομο (γυμναστηρίου) με υποστήριξη.

Τα κύτταρα που αφαίρεσαν οι ερευνητές από τον βλεννογόνο της μύτης των σκύλων και καλλιέργησαν στο εργαστήριο προτού τα μεταμοσχεύσουν στους σκύλους είναι οσφρητικά κύτταρα με την ιδιότητα να παράγουν μυελίνη (το προστατευτικό λιπώδες στρώμα που επενδύει τους νευρώνες).

Οι ερευνητές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η μέθοδος θα μπορούσε μελλοντικά να παίξει ένα ρόλο στην αντιμετώπιση της παράλυσης στους ανθρώπους. Στα πλεονεκτήματα της έρευνας αναφέρεται το γεγονός ότι αντιμετωπίζει την παράλυση των ζώων σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε πειραματόζωα σε συνθήκες εργαστηρίου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό νευρολογίας Brain.