Τα συστηματικά check up δεν βοηθούν στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα Δανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές μελέτησαν 14 προηγούμενες μελέτες που αφορούν συνολικά 183.000 ασθενείς από διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τις Η.Π.Α.
Ο επικεφαλής ερευνητής Lasse Krogsboll από το Nordic Cochrane Center στη Κοπεγχάγη, εξηγεί ότι «δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία ότι υπάρχει όφελος από την εισαγωγή των συστηματικών τσεκ απ υγείας στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προληπτικής ιατρικής, παρά το γεγονός ότι είχαμε στοιχεία από πολλές έρευνες υψηλής ποιότητας και μεγάλου αριθμού ατόμων».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συστηματικά τσεκ απ μπορεί να οδηγήσουν σε «υπερ-διάγνωση», καθώς και σε μια αύξηση των θεραπειών για την υπέρταση. Ωστόσο, αυτές οι συστηματικές επισκέψεις για ιατρικό έλεγχο δεν φάνηκε να οδηγούν σε μείωση της συνολικής θνησιμότητας ή του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά ή καρκίνο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συνήθως τα check up γίνονται από εκείνους που ανησυχούν πολύ όχι όμως και από εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Αυτή η πρακτική φάνηκε ότι οδηγεί σε υπερ διαγνώσεις δηλαδή στην διάγνωση και αντιμετώπιση καταστάσεων που δεν είχαν κάποιο εμφανές όφελος στην αντιμετώπιση ασθενειών ή στη θνησιμότητα.
Μια εναλλακτική που προτείνουν οι ειδικοί είναι τα στοχευμένα check up που εστιάζουν σε εκείνους που έχουν ήδη αναγνωριστεί ότι έχουν παράγοντες κινδύνου.
Αμφισβητείται η χρησιμότητα των check up
Τα συστηματικά check up δεν βοηθούν στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο σύμφωνα με νέα έρευνα.