Η παχυσαρκία συσχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας – καρδιαγγειακά, διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, άσθμα, οστεοαρθρίτιδα -, αλλά μέχρι σήμερα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι οι άνδρες με αυξημένο σωματικό βάρος κινδύνευαν λιγότερο από οστική απώλεια, συνεπώς και οστεοπόρωση. Την εικόνα ανατρέπει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Ακτινολογίας της Βορείου Αμερικής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνδρες πρέπει πλέον να γνωρίζουν ότι το υπερβάλλον κοιλιακό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την απώλεια οστικού ιστού που με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση οστεοπόρωσης.
Η ομάδα της Dr Miriam Bredella ακτινολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επίκουρου καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard αξιολόγησε 35 παχύσαρκους άνδρες μέσου όρου ηλικίας 34 ετών και Δείκτη Μάζας Σώματος 36,5.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους και ολικού κοιλιακού λίπους (το λίπος της κοιλιάς διακρίνεται σε σπλαχνικό και υποδόριο) είχαν πιο αδύναμα οστά σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν λιγότερο σπλαχνικό και συνολικό κοιλιακό λίπος.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας σύμφωνα με την Dr Bredella δεν ήταν ότι το κοιλιακό λίπος και ιδιαίτερα το σπλαχνικό επιδρούν αρνητικά στην οστική δύναμη των ανδρών, αλλά ότι οι παχύσαρκοι άνδρες με πολύ σπλαχνικό λίπος είχαν πιο αδύναμα οστά συγκριτικά με τους παχύσαρκους άνδρες που είχαν τα ίδια κιλά μεν, αλλά χαμηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λίπους.
Οι παχουλοί άνδρες κινδυνεύουν από οστεοπόρωση
Σύμφωνα με έρευνες το υπερβάλλον κοιλιακό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση οστεοπόρωσης.