Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2012 (1η Δεκεμβρίου), είναι το ίδιο με πέρσι «Getting to Zero», δηλαδή, «Φτάνοντας στο μηδέν: Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις».

Το 2011 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον HIV παρέμεινε σταθερός στα 34 εκατομμύρια ενώ ταυτόχρονα γίναμε μάρτυρες σημαντικών μειώσεων στον αριθμό των νέων μολύνσεων και των νέων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV το 2011, ενώ 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Αυτοί οι αριθμοί είναι κατά εκατοντάδες χιλιάδες μικρότεροι σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν.

Στη χώρα μας όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μορφή σοβαρής επιδημίας παίρνει η συνεχώς αυξανόμενη αύξηση των κρουσμάτων HIV/AIDS στη χώρα μας κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Η μεγάλη αυτή αύξηση αφορά κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα έτη 2008-2010 ο αριθμός των περιστατικών στους ΧΕΝ κυμαίνονταν ετησίως μεταξύ 10-14, το 2011 δηλώθηκαν 206 περιστατικά ενώ μέχρι τον Οκτώβρη του 2012, 487. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση της επίπτωσης 15 και 35 φορές για τα έτη 2011 και 2012 αντίστοιχα, η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.

Το σύνολο των περιστατικών με HIV/AIDS που καταγράφηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ήταν 1.049. Εκτός από τους 487 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι 256 ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, 108 που ανέφεραν ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές ενώ για τους υπόλοιπους 198 δεν είχε προσδιορισθεί η κατηγορία μετάδοσης.

Η επιδημία μεταξύ των ΧΕΝ περιορίζεται προς το παρόν στην περιοχή της Αθήνας όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες. Η ανάλυση των αιτιών της επιδημίας έχει αναδείξει ως κυρίαρχο παράγοντα την οικονομική κρίση.

Μετά το 2008 οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν νοθευμένες ή καινοφανείς ναρκωτικές ουσίες, με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση της ενδοφλέβιας χρήσης και τη χρήση μολυσμένων βελονών και συριγγών.

Τα παραπάνω επεσήμαναν κορυφαίοι έλληνες και ξένοι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.