Γεια σας, είμαι 21 χρονών. Εδώ και δύο μήνες περίπου έχω ξεκινήσει τα a-cnotren. Τον πρώτο μήνα είχα μια μικρή καθυστέρηση στην περίοδο 9 ημέρες. Περίοδο έχω κάθε 28 μέρες αλλά όχι πάντα. Αυτόν τον μήνα έπρεπε να μου έρθει στις 7 αλλα στις 3 παρατήρησα λίγο αίμα στο χαρτί. Αυτό κράτησε 3 μέρες δηλαδή μόνο όταν σκουπιζόμουν έβλεπα πολύ λίγο αίμα χρώματος ροζ ή σκούρο καφέ. Πρέπει να ανυσηχήσω; Μου έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και μετά μου ήρθε κανονικά. Μήπως πρέπει να σταματήσω τα χάπια για ενα διάστημα; Έχω και υποθυροειδισμό από τότε που γεννήθηκα, το λέω μήπως παίζει κάποιο ρόλο. ευχαριστώ
Μαίρη

Αγαπητή Μαίρη,
τα acnotren δεν επηρεάζουν καθόλου την περίοδό σου. Αυτό που πρέπει να ξέρεις για τα φάρμακα αυτά είναι ότι ειναι τερατογόνα και απαγορεύεται ρητώς να μείνεις έγκυος.
Επίσης υπάρχει πιθανότητα να σου προκαλέσουν ξηρότητα στον κόλπο και στο αιδοίο. Άρα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι 1) ένα κολπικό υπέρηχο μήτρας ωοθηκών για να αποκλείσεις την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος πολύποδας στο ενδομήτριο που σου προκαλεί αυτήν την κατάσταση 2) μια γυναικολογική εξέταση για τον τραχηλο όπου μπορεί να υπάρχει μια διαβρωτική τραχηλίτιδα που ονομάζεται εκτρόπιο και επίσης μπορεί να σου προκαλέσει παρόμοια κατάσταση, 3) αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω τότε κάνεις παροδικά ανεπάρκεια προγεστερόνης οπότε και θα χρειαστείς αγωγή με προγεστερόνη από την 15η ημέρα του κύκλου σου για 7-8 ημέρες για διάστημα 6 κύκλων ώστε να επανέλθουν όλα φυσιολογικά.
Εύχομαι καλές γιορτές.