Ο άνθρωπος που μπορεί να ηγηθεί ενός κράτους, μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού μπορεί να είναι τόσο απλό να εντοπιστεί με βάση το αν τραβάει τα περισσότερα βλέμματα πάνω του, υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας σχετική τεχνολογία που κατέγραφε τα βλέμματα του πλήθους μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια ποιος θα αναδειχθεί αρχηγός της ομάδας μέσα σε 120 δευτερόλεπτα ή λιγότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology δυο είναι τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών αρχηγών που προσελκύουν το ενδιαφέρον του πλήθους. Το πρώτο είναι το κύρος που στέλνει το μήνυμα της ύπαρξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Το δεύτερο είναι η κυριαρχία που περιλαμβάνει την ικανότητα επιβολής των ιδεών στους άλλους ακόμη και μέσω εκφοβισμού.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να εντοπίσουν αμέσως τους ανθρώπους με κύρος ή με κυριαρχική συμπεριφορά. Όσο για το ποιους επιλέγουν τελικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ προτιμάμε αρχηγούς με κύρος και ικανότητες, τελικά επιλέγουμε αρχηγούς με κυριαρχική συμπεριφορά τους οποίους μάλιστα είμαστε και διατεθειμένοι να συγχωρήσουμε αν κάνουν λάθη.

Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί τελικά στις επιχειρήσεις και την πολιτική υπερισχύουν οι πιο επιθετικοί ηγέτες.