H χρήση του κινητού μπορεί να φτάσει στα όρια του εθισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Baylor και το Πανεπιστήμιο Seton Hall. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τουλάχιστον στους νέους η χρήση κινητού ανέρχεται σε άνω του 90% και ότι ένας ενήλικας ελέγχει το κινητό του για κλήσεις και μηνύματα κατά μέσο όρο 60 φορές την ημέρα και στέλνει κατά μέσο όρο 3.200 sms το μήνα.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των συνηθειών 191 φοιτητών ηλικίας 19-38 ετών. Με βάση τις απαντήσεις των φοιτητών διαπιστώθηκε ότι η υπέρμετρη χρήση των κινητών επηρεάζεται σημαντικά από τάσεις υλισμού και παρορμητικότητας.

Ένα παράδειγμα υλιστικής χρήσης του κινητού σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η επιλογή του χρήστη να βάλει το κινητό στο αυτί και να πάρει τηλέφωνο αντί να στείλει ένα μήνυμα. Στην προκειμένη περίπτωση η κλήση είναι προτιμότερη από το μήνυμα επειδή καθιστά το κινητό πιο εμφανές στους άλλους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από την άλλη μεριά, όσοι λειτουργούν γρήγορα και παρορμητικά φαίνεται ότι θέλουν να καλούν αλλά και να στέλνουν μηνύματα ταυτόχρονα. Η αποστολή μηνυμάτων μάλιστα φαίνεται ότι λειτουργεί καθησυχαστικά για τον χρήστη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο υλισμός και η παρορμητικότητα φαίνεται ότι παίζουν μεγάλο ρόλο όσον αφορά την εξέλιξη της χρήσης κινητού σε εμμονή.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Behavioral Addiction.