Η επαναπρόσληψη βάρους μετά τη δίαιτα – γνωστή ως το φαινόμενο γιο- γιο – δεν έχει δυσάρεστες συνέπειες μόνο στο βάρος μας, αλλά και στην καρδιά μας υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wake Forest της Βόρειας Καρολίνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 112 παχύσαρκες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας επί 15 μήνες. Για τους πρώτους πέντε μήνες οι γυναίκες ενθαρρύνθηκαν να χάσουν βάρος τρώγοντας υγιεινά και αθλούμενες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά η καθεμία. Ένα χρόνο μετά, τα δυο τρίτα των γυναικών είχαν πάρει βάρος, τουλάχιστον 2 κιλά. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχουσες είχαν επαναπροσλάβει το 70% του χαμένου τους βάρους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για τις γυναίκες που είχαν ξαναπαχύνει ορισμένοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου – κακή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάχκαρο – οι οποίοι είχαν βελτιωθεί με την απώλεια βάρους, είχαν επανέλθει στις προηγούμενες τιμές τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν υψηλότεροι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το μήνυμα της έρευνας είναι ότι η διατήρηση του χαμένου βάρους είναι πολύ σημαντική ίσως και σημαντικότερη από την αρχική απώλειά του.