Τα κορεσμένα λιπαρά όπως αυτά που περιέχονται στα περισσότερα έτοιμα και πρόχειρα γεύματα, καθώς και στο κρέας και τα γαλακτοκομικά φαίνεται ότι απειλούν την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος, σύμφωνα με έρευνα σε 701 Δανούς ηλικίας 20 ετών κατά μέσο όρο, που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει τη διατροφή με την φυσιολογική μορφολογία του ανδρικού σπέρματος. Ωστόσο, πολλές από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε άνδρες που έχουν επισκεφτεί κέντρα υπογονιμότητας. Η νέα έρευνα έγινε σε νέους άνδρες χωρίς κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας.

Στην συγκεκριμένη έρευνα οι άνδρες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ παράλληλα έδωσαν δείγμα σπέρματος. Οι άνδρες που λάμβαναν το 11,2% των ημερήσιων θερμίδων τους από κορεσμένα λιπαρά είχαν μέση συγκέντρωση σπέρματος 50 εκατομμύρια ανά ml και συνολική ποσότητα σπέρματος 163 εκατομμύρια. Εκείνοι που λάμβαναν περισσότερο από το 15% των ημερήσιων θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά είχαν αντίστοιχα μέση συγκέντρωση σπέρματος 45 εκατομμύρια ανά ml και συνολική ποσότητα 128 εκατομμύρια.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 13% των ανδρών με την μικρότερη κατανάλωση λιπαρών και το 18% εκείνων με τη μεγαλύτερη ήταν κάτω από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – σύμφωνα με τον ΠΟΥ φυσιολογικές τιμές σπερματοζωαρίων θεωρούνται τα 15 εκατομμύρια ανά ml και άνω.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πέραν της παχυσαρκίας τα ίδια τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ανδρικού σπέρματος. Το επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να διερευνήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό.