Ένα ανθεκτικό στέλεχος του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H.pylori) φαίνεται ότι μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση κατά του εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το H.pylori διαβιεί στο γαστρεντερικό σωλήνα του 50% του πληθυσμού. Στις αναπτυσσόμενες χώρες εντοπίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ στις ανεπτυγμένες ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κυρίως λόγω των μέτρων υγιεινής, καθώς και της λήψης αντιβιοτικών. Τα πλέον τοξικά στελέχη του H.pylori φέρουν το γονίδιο cagA.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 9.895 ενήλικες για μια περίοδο δώδεκα ετών, από το 1988 έως το 1994 και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στο H.pylori και το cagA είχαν κατά 55% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό συγκριτικά με εκείνους που δεν έφεραν το H.pylori (ούτε το cagA) στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Επίσης, οι πρώτοι είχαν και κατά 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με τους δεύτερους.

Επίσης οι ειδικοί δεν παρατήρησαν κάποια αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο σε όσους είχαν το H.pylori σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έχουν. Διαπίστωσαν ωστόσο και εκείνοι αυτό που έχει ήδη παρατηρηθεί σε προηγούμενες έρευνες και αφορά τον συσχετισμό του H.pylori με τον γαστρικό καρκίνο – τα άτομα με το H.pylori φαίνεται ότι κινδυνεύουν κατά 40 φορές περισσότερο να πεθάνουν από καρκίνο του στομάχου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gut.