Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι τα γνωστά σε όλους μας «μπλε χαπάκια», είναι πολύ βοηθητικά καταρχάς για τους άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία – εξαιτίας κάποιου οργανικού προβλήματος με την προϋπόθεση της προϋπάρχουσας σεξουαλικής διέγερσης. Σήμερα, αποδεικνύεται γιατί τα εν λόγω φάρμακα, που ανήκουν στους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5, βοηθούν και άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία ψυχογενούς αιτιολογίας, καθώς φαίνεται να δρουν όχι μόνο περιφερικά επηρεάζοντας τη στύση, αλλά και κεντρικά στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, που εμπλέκονται με τη διάθεσή μας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από Έλληνες επιστήμονες στο Τμήμα της Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “The Journal of Sexual Medicine” και στη συνέχεια αναφέρθηκε – λόγω της σημασίας των αποτελεσμάτων της έρευνας – στο πολύ σημαντικό επιστημονικό περιοδικό “Nature Reviews Urology”, φάνηκε ότι η ουσία σιλδεναφίλη – εκτός από τη γνωστή της δράση στην ανδρική στύση, επιδρά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα (στον εγκέφαλο).

Οι ερευνητές (Χρήστος Κυράτσας, ουρολόγος από την ομάδα της Ομότιμης Καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ζ. Παπαδοπούλου – Νταϊφώτη) μελέτησαν την επίδραση της σιλδεναφίλης όσον αφορά τη δραστηριότητα ντοπαμίνης και σεροτονίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου αρσενικών ποντικιών κατά τη διάρκεια της στύσης. Σε γενικές γραμμές οι δραστηριότητες αυτές βρέθηκαν αυξημένες. Έτσι, επιβεβαιώνεται η αξία της χρήσης της σιλδεναφίλης στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ψυχογενούς αιτιολογίας.