Η καισαρική τομή φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες ενός παιδιού να εκδηλώσει αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με έρευνα από το αμερικανικό νοσοκομείο «Χένρυ Φορντ» στο Ντιτρόιτ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.258 μωρά όταν ήταν ενός μηνός, έξι μηνών, ενός έτους και δύο ετών.

Στην ηλικία των δύο ετών παρατήρησαν ότι τα μωρά που είχαν γεννηθεί με καισαρική ήταν έως και πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργία σε συνηθισμένους αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η σκόνη και τα κατοικίδια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με την καισαρική τομή τα νεογέννητα «κόβουν δρόμο», αποφεύγοντας τον γεννητικό σωλήνα της μητέρας, όπου θα εξετίθεντο στα βακτήρια που τον αποικίζουν, γεγονός που καθιστά το ανοσοποιητικό τους σύστημα πιο ευάλωτο συγκριτικά με τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Κριστίν Κολ Τζόνσον, είπε ότι «τα ευρήματά μας ενισχύουν την υπόθεση ότι η πρώιμη έκθεση του παιδιού σε μικροοργανισμούς επηρεάζει το ανοσοποιητικό του σύστημα και την έναρξη των αλλεργιών.» Με άλλα λόγια, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έκθεση του παιδιού στους μικροοργανισμούς του γεννητικού σωλήνα επιδρά καθοριστικά και θετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Τα ευρήματα των ερευνητών θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: