Η μεγάλη ποσότητα αλατιού στη διατροφή ενδέχεται να αποσυντονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το να στραφεί ενάντια στον εαυτό του, οδηγώντας σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο παραπάνω ενδιαφέρων συσχετισμός ανάμεσα στο αλάτι και τα αυτοάνοσα νοσήματα καταδεικνύεται από αρκετές ομάδες ερευνητών που δημοσίευσαν ταυτόχρονα τα συμπεράσματα των μελετών τους στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο Nature.

Βέβαια, τα ευρήματα των επιστημόνων από κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το MIT, το Χάρβαρντ και το Yale βασίστηκαν σε εργαστηριακά πειράματα σε πειραματόζωα ή σε ανθρώπινα κύτταρα. Είναι γνωστό δε ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε ό,τι ανακαλύπτεται στο εργαστήριο και στην εφαρμογή του στην κλινική πράξη.

Παρ’ όλ’ αυτά όμως οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι έρευνες αυτές εισαγάγουν μια νέα προοπτική όσον αφορά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την άμυνα του οργανισμού και να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης τύπου 1 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.