Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συσχετίζεται με 2,3 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις (παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων και του εγκεφαλικού) μέσα στο 2010.

Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει το 15% όλων των θανάτων από τις συγκεκριμένες αιτίες, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσίασε η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση. Μάλιστα, σχεδόν 1 εκατομμύριο από τους θανάτους αυτούς ήταν πρόωροι, δηλαδή αφορούσαν ανθρώπους ηλικίας 69 ετών και κάτω με το 60% να είναι άνδρες και το 40% γυναίκες.

Ανάμεσα στις 30 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων εξαιτίας της υπερκατανάλωσης νατρίου είναι η Ουκρανία, η Ρωσία και η Αίγυπτος, ενώ στις τελευταίες θέσεις της λίστας τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είχαν το Κατάρ, η Κένυα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε 247 επισκοπήσεις σχετικές με την πρόσληψη νατρίου από ενήλικες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1999 και 2010 με τη συμμετοχή 488 επιστημόνων από 50 χώρες από όλον τον κόσμο.