Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις της στην υγεία.

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή, αν δεν προλαμβάνεται ή αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος (υπερχοληστεριναιμία), κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ.

Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι ισχυροί ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Από αρτηριακή πίεση (115/75 mm Hg συστολική / διαστολική) και άνω, για κάθε 20mm Hg αύξηση της συστολι­κής πίεσης ή 10 mm Hg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο ή θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο 20%. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τον έλεγχο της υπέρτασης μέσω της πρόληψης και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, σωματική άσκηση). Παράλληλα η αντιυπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 40%, για στεφανιαία νόσο κατά 25% και για καρ­διακή ανεπάρκεια κατά 50%.