Ιάπωνες νευροεπιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν εν μέρει το υλικό των ονείρων με βάση την νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να πετύχουν το στόχο τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους «διάβασαν» με ποσοστό ακρίβειας 60% τις ονειρικές εικόνες που οι εθελοντές του πειράματος έβλεπαν, ενώ κοιμούνταν.
Στην έρευνα παρακολουθήθηκαν τρεις συμμετέχοντες τους οποίους κάθε 7-10 φορές που αποκοιμιόνταν, τους ξυπνούσαν οι ερευνητές και τους ζητούσαν μια οπτική περιγραφή του ονείρου τους. Για τον κάθε συμμετέχοντα η ονειρική καταγραφή ζητήθηκε τουλάχιστον 200 φορές.
Η καταγραφή των νευρωνικών μοτίβων των ονείρων για κάποιους φαίνεται εντυπωσιακή, ενώ για άλλους εφιαλτική. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής ερευνητή Yukiyasu Kamitani «υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοτίβο της αυθόρμητης εγκεφαλικής δραστηριότητας σχετίζεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών διαταραχών.» Επίσης, ο ίδιος εκτιμά ότι η έρευνα μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Οι επιστήμονες τρυπώνουν στα όνειρά μας
Ιάπωνες νευροεπιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν εν μέρει το υλικό των ονείρων με βάση την νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου.