Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και γελάνε 50% περισσότερο όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους τους, από ότι όταν χρησιμοποιούν τα social media («μέσα κοινωνικής δικτύωσης») για τις κοινωνικές τους επαφές, υποστηρίζουν επιστήμονες.
Μια τηλεφωνική συζήτηση δεν μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ευτυχισμένοι, όπως θα μας έκανε ένα χαμόγελο. Αντίστοιχα, και οι «φίλοι» στο Facebook δεν αποτελούν υποκατάστατο των αληθινών φίλων, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Sam Roberts, από το Πανεπιστήμιο του Chester, εξηγεί πως τέτοιου είδους ιστοσελίδες δεν φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να συνάψουν αληθινές φιλίες.
Βασιζόμενος σε δυο ερωτηματολόγια, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της χρήσης του Facebook και των ανθρώπων που έχουν διαμορφώσει ένα μεγάλο δίκτυο φίλων με σάρκα και οστά. Ο δρ. Roberts, του οποίου η μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, είπε: «Το συμπέρασμα είναι ότι οι σχέσεις μας δεν είναι ανεξάρτητες από την ποιότητα και το είδος της επικοινωνίας».
Η έρευνα τονίζει ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα της επικοινωνίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο προκειμένου να διατηρήσουμε τους φίλους μας δια βίου.
Οι άνθρωποι τείνουν να βρίσκουν περισσότερο ικανοποιητικές τις σχέσεις με έναν πυρήνα λίγων και κοντινών φίλων και έναν «εξωτερικό κύκλο» άλλων 10 ατόμων. Με αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχει σημασία τις είδους μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε.
Από την άλλη, όσοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με υπερβολικά πολύ κόσμο χρησιμοποιώντας το Facebook, συνήθως απογοητεύονται, επειδή «σκορπίζουν» τους εαυτούς τους, υποστηρίζουν επιστήμονες.
Ψηφιακοί ή αληθινοί φίλοι;
Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και γελάνε 50% περισσότερο όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους τους, από ότι όταν χρησιμοποιούν τα social media.