Ένα νεφρό «δημιουργήθηκε» σε συνθήκες εργαστηρίου και μεταμοσχεύτηκε σε πειραματόζωα όπου άρχισε να παράγει ούρα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.
Παρόμοιες τεχνικές για τη δημιουργία απλών οργάνων του σώματος (π.χ., τραχεία) έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς, αλλά το νεφρό είναι ένα από τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα όργανα που έχει δημιουργηθεί εργαστηριακά έως τώρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αναγεννητικής ιατρικής από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης το βιοτεχνητό νεφρό δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσον αφορά τη λειτουργία του συγκριτικά με το φυσικό νεφρό, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νεφρό αρουραίου, το οποίο «ξέπλυναν» από τα κύτταρά του. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το εναπομείναν δίκτυο πρωτεϊνών και αιμοφόρων αγγείων του «απογυμνωμένου» νεφρού ως βάση πάνω στην οποία αγκιστρώθηκαν νέα κύτταρα, που «επαναδημιούργησαν» το όργανο. Το βιοτεχνητό νεφρό έμεινε για δώδεκα μέρες σε υψηλή θερμοκρασία (τοποθετήθηκε σε φούρνο) προκειμένου να βρίσκεται σε συνθήκες αντίστοιχες με τον οργανισμό των πειραματόζωων.
Όταν ελέγχθηκε το όργανο στο εργαστήριο η παραγωγή ούρων έφτασε στο 23% συγκριτικά με το κανονικό νεφρό. Μετά την μεταμόσχευση η αποτελεσματικότητα του οργάνου μειώθηκε, φτάνοντας στο 5%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές ακόμη και αν μελλοντικά καταστεί δυνατό να αποκατασταθεί έστω και ένα μικρό μέρος της λειτουργίας του νεφρού, αυτό θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα για τους νεφροπαθείς, δεδομένου ότι στην περίπτωση των τελευταίων ένα νεφρό που λειτουργεί ακόμη και στο 10-15% της απόδοσής του θα μπορούσε να «απελευθερώσει» τους νεφροπαθείς από την διαδικασία της αιμοκάθαρσης.
Το όραμα των ερευνητών είναι να πάρουν ένα ανθρώπινο νεφρό, να το απογυμνώσουν από τα κύτταρά του, αφήνοντας ένα κυψελοειδές εκμαγείο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επαναδημιουργία του νέου προς μεταμόσχευση νεφρού με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Τεχνητό νεφρό δίνει ελπίδες
Ένα νεφρό «δημιουργήθηκε» σε συνθήκες εργαστηρίου και μεταμοσχεύτηκε σε πειραματόζωα όπου άρχισε να παράγει ούρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.