Το κινητό μας, η οικονομική κρίση και η ανεργία ανεβάζουν την πίεσή μας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αλλά και με μία μεγάλη διεθνή μελέτη. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) μάθετε όλες τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να ανεβάσει την πίεσή μας, πιθανόν εξαιτίας του στρες που ορισμένες τηλεφωνικές συζητήσεις μας προκαλούν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μιλώντας στο κινητό προκαλούνται υψηλές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 94 ασθενείς με ήπια πίεση, η μέση ηλικία των οποίων ήταν 53 ετών. Μετά την πρώτη μέτρηση οι ειδικοί άφησαν τους ασθενείς μόνους στο ιατρείο καθισμένους σε μια άνετη πολυθρόνα. Στη συνέχεια, τους τηλεφώνησαν τουλάχιστον 3 φορές. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όταν ο ασθενής μιλούσε στο τηλέφωνο ή λάμβανε μια κλήση η αρτηριακή τους πίεση αυξανόταν από 121/77 mm Hg κατά μέσο όρο σε 129/82 mm Hg.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτοί που έπαιρναν περισσότερα από 30 τηλεφωνήματα την ημέρα είχαν αναπτύξει ένα είδος ανοσίας στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Την πίεση όμως φαίνεται ότι δεν την ανεβάζουν μόνο τα τηλεφωνήματα, αλλά και η οικονομική κρίση και ανεργία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη μεταξύ 123.000 ανθρώπων που αποδεικνύει πως η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση.

Επίσης, ο κ. Θ. Μακρής, Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου- Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»,αναφέρθηκε στις συνθήκες ζωής σήμερα – και κυρίως την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης – που έχουν αλλάξει τον οικογενειακό προγραμματισμό. «Η πρώτη εγκυμοσύνη έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερη ηλικία και σε συνδυασμό με το στρες, την ανεργία και τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης το πρόβλημα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη, φαίνεται να επιδεινώνεται», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μακρής.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση.