Μια ανάσα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν τον τρόπο ώστε να χάσουν κιλά εύκολα και γρήγορα, για να χωρέσουν στα καλοκαιρινά τους ρούχα, αλλά και για να μπορέσουν να αποκαλύψουν το σώμα τους στην παραλία. Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κ. Κωνσταντίνος Κούτσικας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να φτάσετε στον στόχο σας, με ασφάλεια και επιτυχία, που όπως αναφέρει ο ίδιος είναι οι παρακάτω:



1. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εβδομαδιαία απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 1% του σωματικού βάρους (π.χ. σε ένα άτομο 80 Kg αντιστοιχεί απώλεια βάρους 800γρ./ εβδομάδα).


2. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κάποιος που επιθυμεί να χάσει κιλά, να απευθύνεται σε έναν ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ακόμη κι όταν τα κιλά που θέλει να χάσει δεν είναι πολλά.


3. «Κλειδί» η εξατομίκευση

«Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα εξατομικευμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ενεργειακά χαμηλότερο των καθημερινών ενεργειακών απαιτήσεων του ατόμου. Ισορροπημένο είναι το διαιτολόγιο που δίνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, υδατανθράκων, βιταμινών και ανόργανων αλάτων».


4. Πείτε «ναι» στο πρωινό

Το πρωινό γεύμα βελτιώνει τη φυσική και πνευματική απόδοση και μειώνει τα περιστατικά υπερφαγίας. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να υπάρχει καταμερισμός της τροφής σε μικρά και τακτικά γεύματα.



5. Προσοχή στα λιπαρά

Φροντίστε να περιορίσετε το λίπος στη διατροφή σας, και ιδιαίτερα το ζωικό (βούτυρο, μαγιονέζα, λίπος γάλακτος).


6. Αυξήστε τα υγρά που πίνετε

Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συστήνεται μια μέση πρόσληψη 2–4 λίτρων υγρών (όχι αποκλειστικά νερού) την ημέρα.


7. Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη

Τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα.


8. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας


«Η άσκηση βοηθά στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, και ειδικά λίπους, ενώ παράλληλα προστατεύει από την απώλεια μυϊκού ιστού. Η άσκηση θα πρέπει να είναι καθημερινή και διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών».


Info

Κων/νος Κούτσικας

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βογατσικού 12, Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310-23 184, Κιν: 694464 7797

e-mail: koutsikas@mednutrition.gr

Πολύτιμος σύμμαχος το Lipotropic Factors


Πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.


Τo Lipotropic Factors της Solgar είναι ένας συνεργιακός αποτελεσματικός συνδυασμός τριών φυσικών συστατικών της χολίνης, της ινοσιτόλης και της L-μεθειονίνης.


Το φυσικό αυτό συμπλήρωμα διατροφής συμβάλει στη διάσπαση του διατροφικού λίπους και στην απομάκρυνση του λίπους από το ήπαρ, καθώς και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βοηθώντας σας έτσι να ξαναβρείτε και να διατηρήσετε τον πιο καλλίγραμμο και υγιή εαυτό σας με φυσικό τρόπο!