Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας σήμερα και υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο περισσότερα από 10.000 άτομα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) – Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), θεσπίστηκε το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (MSIF) και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και το πώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές περισσοτέρων από 2 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως.

Φέτος, η εκστρατεία επικεντρώνεται στους νέους με ΣΚΠ-ΠΣ, που η διάγνωση μιας χρόνιας και δυνητικά ανίατης νόσου μπορεί να οδηγήσει στην επαναξιολόγηση των στόχων και του προσανατολισμού τους στη ζωή.

Μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Ελληνική Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη νόσο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με αυτά:
• Η Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος σε νέους ενήλικες και επηρεάζει μέχρι και 2,5 εκ. άτομα παγκοσμίως.
• Τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση, αλλά η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες, όπως η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα πιο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.
• Η αιτία που την πυροδοτεί παραμένει άγνωστη. Οι περισσότεροι ειδικοί, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανότατα οφείλεται σε ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων. Πάντως, σε γενικές γραμμές, η νόσος προσβάλλει νεαρούς ενήλικες, 20 – 40 ετών, με τις γυναίκες να ξεπερνούν τους άνδρες, ενώ παρατηρείται αύξηση στον επιπολασμό της σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Όσον αφορά τη αντιμετώπισή της, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και επέμβασης στην επιβράδυνση της εξέλιξής της. Πρόοδος έχει σημειωθεί, όμως, και στις θεραπευτικές μεθόδους, με αποκορύφωμα την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα, της ουσίας φινγκολιμόδη, χάρη στο οποίο σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς παρέμεινε ελεύθερος από οποιαδήποτε δραστηριότητα της νόσου. Επιπλέον, η φινγκολιμόδη μειώνει το ρυθμό εγκεφαλικής ατροφίας, που φαίνεται να συσχετίζεται με την εξέλιξη της αναπηρίας και τις γνωστικές λειτουργίες των ασθενών με ΣκΠ. Τέλος, τα δεδομένα δείχνουν μέχρι και διπλάσια αύξηση της αποτελεσματικότητας στους ασθενείς που άλλαξαν θεραπεία από ιντερφερόνη βήτα-1α IM σε φινγκολιμόδη.

Σημαντική χαρακτηρίζεται, όμως, και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο, γι’ αυτό η ΠΟΑμΣΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) οργανώνει εκδηλώσεις μέσω των πρωτοβάθμιων Συλλόγων της σε: Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Πτολεμαΐδα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΑμΣΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ MS DAY 2013

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Αθήνα
• Τετάρτη 29 Μαΐου
Περίπτερο του ΣΑμΣΚΠ στην γωνία Ερμού & Νίκης (Metro Σύνταγμα), 9:30 έως 20:00. Μέλη, εθελοντές και επιστήμονες θα ενημερώνουν το κοινό για τη ΣΚΠ-ΠΣ και θα διανείμουν έντυπο υλικό.
• Κυριακή 2 Ιουνίου
Ημερίδα στο ξενοδοχείο Divani Caravel (Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου 2 – αίθουσα Μακεδονία), στις 10:30, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι: κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Αναπλ. Καθηγητής Νευρολογίας, Β’ Νευρολογική Κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με θέμα «Τρέχουσες απόψεις για τη θεραπεία της Π.Σ.», κ. Αστέριος Τέρπου, χειρουργός, γυναικολόγος μαιευτήρας ανδρολόγος με θέμα «Κύηση – Γυναίκα – Πολλαπλή Σκλήρυνση».

Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Λάρισα
• έως Δευτέρα 1 Ιουνίου
Έκθεση ζωγραφικής της ομάδας εικαστικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης της ΠΕΑμΣΚΠ.
• Τετάρτη 29 Μαΐου
– Περίπτερα ενημέρωσης πολιτών σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα
– Απογευματινή διάλεξη – παρουσίαση αποτελεσμάτων Παγκόσμιας Έρευνας σχετικά με την ποιότητα ζωής ασθενών με ΣΚΠ-ΠΣ. Βιωματικό Εργαστήρι με Ψυχοθεραπευτή «Αποδοχή και ΠΣ»
– MS Night- Βραδιά – Πάρτι των Νέων
• Δευτέρα 1 Ιουνίου
Παρουσίαση των νέων προγραμμάτων υποστήριξης των Ατόμων με ΣΚΠ-ΠΣ μελών της ΠΕΑμΣΚΠ

Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας – Πάτρα
• Τετάρτη 29 Μαΐου
Λειτουργία ειδικών περιπτέρων στην Πάτρα, Πλατ. Γεωργίου, 10:00 έως 20:00, και στις κεντρικές πλατείες στο Αγρίνιο και τον Πύργο, 10:00 έως 14:00. Από τα περίπτερα θα διανέμεται έντυπο υλικό ενημέρωσης για τη ΣΚΠ-ΠΣ και το Σωματείο της ΕΕΑΣΚΠ.

Ένωση Φίλων και Πασχόντων με ΣΚΠ Βορειοδυτικής Ελλάδος – Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας
• Τετάρτη 29 Μαΐου
Θα πραγματοποιηθούν στα Ιωάννινα και στην Πτολεμαΐδα εκδηλώσεις για την MS DAY 2013.