Μετά το σιτάρι και το ρύζι, είναι το τρίτο πιο σημαντικό δημητριακό στον κόσμο. Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος δεν είναι λαχανικό, αλλά δημητριακό ωστόσο συχνά το θεωρούμε λαχανικό επειδή κάποιες ποικιλίες του καλλιεργούνται όχι μόνο για αλεύρι, αλλά και για να καταναλωθούν ολόκληρα ψητά ή βραστά. Κατάγεται από την αμερικάνικη ήπειρο . Η ελληνική λέξη «αραβόσιτος» σημαίνει ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων», καθώς ήρθε στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική. Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και την Πελοπόννησο.

Στην αγορά
Φρέσκο θα το βρείτε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν δηλαδή έχει ωριμάσει και τα μεταξένια νήματα στην κορυφή του έχουν πάρει ένα σκούρο χρώμα.

Στην κουζίνα
Μπορούμε να το ψήσουμε στη σχάρα και να το απολαύσουμε ψητό ή να το βράσουμε και να το καταναλώσουμε σκέτο με λίγο αλάτι ή και με λίγο φρέσκο βούτυρο. Μπορούμε επίσης, να εμπλουτίσουμε με αυτό τις σαλάτες μας.

Τι μας προσφέρει
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης, καλή πηγή β-καροτίνης που μαζί με τη βιταμίνη Α αποτελούν για τον οργανισμό μας απαραίτητο συνδυασμό για τη διατήρηση της καλής όρεξης και την υγεία του δέρματος.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: