Ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και μας βοηθάει να κοιμηθούμε, βελτιώνει τη διάθεσή μας και ανεβάζει την παραγωγικότητά μας. Ποιος τα κάνει όλα αυτά; Μα το φως του ήλιου φυσικά.
Σύμφωνα με έρευνα αν το γραφείο μας βρίσκεται δίπλα σε παράθυρο μπορεί σε μια ηλιόλουστη μέρα να διπλασιάσει την ετοιμότητά μας, σύγκριση με αυτούς που κάθονται στο κέντρο της αίθουσας, κάτω από τις λάμπες. Επίσης, για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν, 30 λεπτά περπάτημα κάτω από τον πρωινό ήλιο, μπορεί να τους βοηθήσει να ρυθμίσουν καλύτερα το βιολογικό τους ρολόι και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τους.
Οι θετικές αυτές επιδράσεις γίνονται πιο αισθητές στους ηλικιωμένους με πρώιμα σημάδια άνοιας, καθώς φαίνεται ότι η έκθεση στο ηλιακό φως βελτιώνει τον ύπνο τους και τονώνει τις νοητικές τους λειτουργίες κατά 10%.
Ο Russell Foster, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι πολλοί από εμάς δεν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως όσο πρέπει με τα επίπεδα φωτεινότητας στο σπίτι και τη δουλειά να μην επαρκούν ώστε να έχουμε τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, λιγότερα από το 5% του πρωινού φωτός καταφέρνει να μπει σε ένα τυπικό κτήριο και οι λάμπες ενεργειακής εξοικονόμησης, εξαιτίας της έλλειψης έντασης, δεν βοηθούν στη λύση της «στέρησης φωτός», που μας χαρακτηρίζει.
Μια ηλιόλουση μέρα ισοδυναμεί σε 100 χιλιάδες lux (μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας) σε αντίθεση με το φωτισμό εσωτερικών χώρων που ισοδυναμεί με περίπου 300 lux. Όσο για εμάς, χρειαζόμαστε γύρω στα 1000 lux για να απολαύσουμε τα πολλά πλεονεκτήματά του φωτός.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η έκθεση στο φως του ήλιου συνδέεται με την έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται να βρίσκονται έξω στο φως.
Για μια θέση δίπλα στο παράθυρο
Αν το γραφείο μας βρίσκεται δίπλα σε παράθυρο μπορεί σε μια ηλιόλουστη μέρα να διπλασιαστεί η ετοιμότητά μας σε σύγκριση με αυτούς που κάθονται στο κέντρο της αίθουσας.