Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι μας έχουμε νιώσει όταν αποφασίσουμε να «κόψουμε» τα γλυκά, τη σοκολάτα ή τα παγωτά. Πολύ γρήγορα τα αναζητάμε με πολύ μεγαλύτερη λαχτάρα από ότι πριν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να αγνοήσουμε ένα τρόφιμο ή ένα αντικείμενο, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας επικεντρώνεται σε αυτό.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα των ερευνητών ωστόσο είναι ότι η λαχτάρα για το απαγορευμένο δεν είναι τόσο ισχυρή όταν η απαγόρευση δεν αφορά ένα μεμονωμένο άτομο αλλά μια ομάδα ανθρώπων. Με άλλα λόγια αν π.χ., η σοκολάτα απαγορεύεται σε πολλούς και όχι σε έναν, τότε ο απαγορευμένος καρπός χάνει την αίγλη του και γίνεται λιγότερο ελκυστικός. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος που τα ομαδικά προγράμματα αδυνατίσματος τύπου Weight Watchers είναι και πιο επιτυχημένα από τις μεμονωμένες δίαιτες.