Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι μας έχουμε νιώσει όταν αποφασίσουμε να «κόψουμε» τα γλυκά, τη σοκολάτα ή τα παγωτά. Πολύ γρήγορα τα αναζητάμε με πολύ μεγαλύτερη λαχτάρα από ότι πριν.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να αγνοήσουμε ένα τρόφιμο ή ένα αντικείμενο, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας επικεντρώνεται σε αυτό.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα των ερευνητών ωστόσο είναι ότι η λαχτάρα για το απαγορευμένο δεν είναι τόσο ισχυρή όταν η απαγόρευση δεν αφορά ένα μεμονωμένο άτομο αλλά μια ομάδα ανθρώπων. Με άλλα λόγια αν π.χ., η σοκολάτα απαγορεύεται σε πολλούς και όχι σε έναν, τότε ο απαγορευμένος καρπός χάνει την αίγλη του και γίνεται λιγότερο ελκυστικός. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος που τα ομαδικά προγράμματα αδυνατίσματος τύπου Weight Watchers είναι και πιο επιτυχημένα από τις μεμονωμένες δίαιτες.
Το απαγορευμένο είναι πιο ποθητό
Ό,τι απαγορεύουμε στον εαυτό μας, το επιθυμούμε με μεγαλύτερη ένταση.