Εάν στοχεύσουμε ορισμένα βακτήρια που διαβιούν φυσιολογικά στο έντερο και όχι τα ίδια τα παθογόνα μικρόβια–εισβολείς ίσως καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της αντίστασης στα αντιβιοτικά, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wyss (Institute Wyss for Biologically Inspired Engineering) στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Οι ερευνητές προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της αντίστασης των μικροβίων σύμφωνα με έρευνα τους που δημοσιεύθηκε online στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Με βάση πειράματα σε ποντίκια οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παθογόνα βακτήρια που επιχειρούμε να εξολοθρεύσουμε με τα αντιβιοτικά δέχονται «εσωτερική» βοήθεια από βακτήρια που διαβιούν στο έντερο και συγκεκριμένα τους βακτηριοφάγους. Οι τελευταίοι παρέχουν στα υπό διωγμό παθογόνα μικρόβια τα γονίδια που χρειάζονται για να αντισταθούν στα αντιβιοτικά.

Επομένως οι ειδικοί εικάζουν ότι στοχεύοντας όχι τα παθογόνα και ανθεκτικά βακτήρια, αλλά τους «συμμάχους» που διαβιούν στο έντερο, δηλαδή τους βακτηριοφάγους, ίσως καταστεί δυνατό να καταπολεμηθεί τουλάχιστον εν μέρει η αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: