Αντίθετα με αυτό που πολλοί ίσως να νομίζουμε, ότι δηλαδή το λίπος λιώνει στις υψηλές θερμοκρασίες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, και κατά προτίμηση αυτές που είναι κάτω από το 0, είναι το καινούργιο μυστικό των πλαστικών χειρουργών και των δερματολόγων για να διαλύουν το λίπος. Προκειμένου να επανασχεδιάσουν το περίγραμμα του σώματος, να δώσουν… βραζιλιάνικο αέρα στους γλουτούς και να αφαιρέσουν το λίπος από την κοιλιά, ρίχνουν τη θερμοκρασία. Οι καινούργιες μέθοδοι για να λιώνουν τοπικά το λίπος χωρίς να επεμβαίνουν με βελόνες είναι οι τεχνικές της κρυολιπόλυσης. «Ακόμα και οι γυναίκες που είναι πολύ γυμνασμένες, διαθέτουν ορισμένες περιοχές στο σώμα τους που αποθηκεύουν λίπος και οι οποίες δεν υπακούν σε καμία συμβατική προσπάθεια αδυνατίσματος», λέει ο Τζέφρι Ντόβερ, καθηγητής Δερματολογίας στο Γέιλ, και συνεχίζει: «Οι τεχνικές αυτές έχουν τη λύση. Είναι ιδανικές για εκείνες τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος, αλλά υποφέρουν από ανεπιθύμητο λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές». Οι συσκευές νέας τεχνολογίας εκπέμπουν χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να παγώνουν το λίπος. Με αυτόν τον τρόπο τα λιποκύτταρα καταστρέφονται και το περιεχόμενό τους προωθείται στο ήπαρ για να μεταβολιστεί. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει μείωση της περιμέτρου της περιοχής που αποθηκεύει το λίπος κατά 22,4%. Βασισμένοι στα θεαματικά αποτελέσματα, οι ειδικοί της κοσμητικής ιατρικής έχουν σήμερα στραφεί στις αισθητικές επεμβάσεις «χαμηλής θερμοκρασίας». Το ψύχος και τα εργαλεία που το εξασφαλίζουν είναι η νέα τάση και στη χώρα μας.

Αδυνάτισμα και σύσφιγξη με «κρύους» υπέρηχους
Το μηχάνημα Accent που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες τώρα εμπλουτίζεται με την ενέργεια των κρύων υπέρηχων. «Η ηλεκτρική ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων αυξάνει τη θερμοκρασία στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, εκεί όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, χωρίς να επηρεάζει την επιφάνειά του», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας και προσθέτει: «Έτσι, αποκαθιστά τις φθαρμένες ίνες, ενώ συγχρόνως τονώνει την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Συγχρόνως οι υπέρηχοι στοχεύουν στα τοιχώματα των λιποκυττάρων, έτσι ώστε να απελευθερώσουν το παγιδευμένο λίπος. Αυτό επιτυγχάνεται με την εναλλαγή των θερμών υπέρηχων με τους ψυχρούς. Η κεφαλή των υπέρηχων εκπέμπει επί 5΄΄ θερμούς υπέρηχους και στη συνέχεια ακολουθούν 15΄΄ με ψυχρούς. Οι θερμοί υπέρηχοι δημιουργούν φυσαλίδες, όπως κάνει και μία έλικα στο νερό. Οι φυσαλίδες αυτές συμπιέζουν τα λιποκύτταρα, μέχρι να τα σπάσουν και να απελευθερώσουν το λίπος. Για να διευκολυνθεί η καταστροφή τους, επιστρατεύονται οι ψυχροί υπέρηχοι, οι οποίοι έχουν την ιδιοσυχνότητα των λιποκυττάρων. Όπως ένα ποτήρι συντονίζεται και σπάει τη στιγμή που περνάει ένα αεροπλάνο, με τον ίδιο τρόπο τα λιποκύτταρα συντονίζονται με τους υπέρηχους και σπάνε. Έτσι, η καινούργια τεχνολογία καταφέρνει να αντιμετωπίσει τόσο το πρόβλημα της λιποδυστροφίας χάρη στους υπέρηχους όσο και του κατεστραμμένου δέρματος που περιβάλλει χάρη στις ραδιοσυχνότητες». Κόστος: Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται 8 επαναλήψεις, με απόσταση μίας ή δύο εβδομάδων μεταξύ τους. Κάθε επίσκεψη κοστίζει περίπου 150€.

Επιτάχυνση του μηχανισμού της λιποδιάλυσης
Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την έρευνα της αισθητικής χειρουργικής παρά μία θεραπεία που θα καταστρέφει τα λιποκύτταρα με μη επεμβατικό τρόπο και όλα αυτά θα τα πετυχαίνει χωρίς να αυξήσει τη θερμοκρασία; Το CoolTech προκαλεί λιπόλυση, δηλαδή την καταστροφή των λιποκυττάρων, χωρίς να επηρεάζει τους άλλους ιστούς. Ο μηχανισμός δράσης του ανακαλύφθηκε στο Δερματολογικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και πρωτοδημοσιεύτηκε στο «Lasers in Surgery and Medicine» τον Νοέμβριο του 2008. «Η θεραπεία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα», μας λέει η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου «Neotis», και διευκρινίζει: «Η έκθεση στο ψύχος (-5 με -8 βαθμούς Κελσίου) προκαλεί την “απόπτωση” των λιποκυττάρων, τη φυσιολογική δηλαδή διαδικασία του κυτταρικού θανάτου, η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση των κυτοκινών και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών. Οι ουσίες αυτές σταδιακά μεταβολίζουν τα προσβεβλημένα λιποκύτταρα τους επομένους μήνες μετά τη θεραπεία και μειώνουν έτσι το πάχος του λιπώδους ιστού. Τα λιπίδια απελευθερώνονται από τα λιποκύτταρα και μέσω του λεμφικού συστήματος μεταφέρονται και μεταβολίζονται όπως ακριβώς το λίπος που λαμβάνουμε από τις τροφές». Η θεραπεία εφαρμόζεται στην κοιλιά, το στομάχι, το «σωσίβιο» (στον αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστό ως «love handles») και τα ψωμάκια. Η διάρκειά της για μία μόνο περιοχή είναι 1 ώρα. Απαιτούνται 3 συνεδρίες σε κάθε περιοχή του σώματος, με μεσοδιάστημα 45 ημερών. Ανάμεσα στις θεραπείες και κάθε 15 ημέρες εφαρμόζουμε την τεχνική της λεμφικής παροχέτευσης και σύσφιγξης με ραδιοσυχνότητες, ώστε να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση του λιωμένου λίπους. Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται μετά από 3-4 εβδομάδες και ολοκληρώνεται σε 4-5 μήνες. Σε ένα περιστατικό με έντονη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά μπορεί να περιμένει κανείς να μειωθεί η περίμετρος της μέσης κατά 5-7 εκ. Κόστος: Οι τιμές για το σύνολο της εφαρμογής εξαρτώνται από το πρόβλημα και καθορίζονται ατομικά.

Κρυοηλεκτροφόρηση
«Η κρυοηλεκτροφόρηση αξιοποιεί την ψύξη για να υπερνικήσει τον φραγμό του δέρματος και να πετύχει τα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας χωρίς ενέσεις», μας λέει ο δερματολόγος Χρήστος Βησσαρίου και συνεχίζει: «Αρχικά διαλέγουμε το κοκτέιλ της μεσοθεραπείας ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα διαλύματα κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν καφεΐνη, αμινοφυλλίνη, εκχύλισμα αγκινάρας και άλλα συστατικά με αποσυμφορητική δράση. Για το τοπικό πάχος επιλέγουμε ουσίες με λιποδιαλυτική δράση, όπως η λεκιθίνη. Στη συνέχεια εισάγουμε το διάλυμα στη συσκευή και εφαρμόζουμε την κρυοηλεκτροφόρηση στην επιδερμίδα. Η επιφάνεια του δέρματος πέφτει σε θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. Κατά συνέπεια, προκαλείται υπεραιμία (όπως όταν κάνει κρύο και κοκκινίζουμε), με άλλα λόγια διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Με τον ίδιο τρόπο διαστέλλονται οι δίαυλοι του δέρματος και το διάλυμα καταφέρνει να διοχετευθεί στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Αρκεί, δηλαδή, μία επάλειψη για να μεταφέρουμε τις δραστικές ουσίες στο επιθυμητό βάθος». Κόστος: Οι τιμές για κάθε εφαρμογή ξεκινούν από 150€ και διαμορφώνονται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Ο αριθμός των επαναλήψεων κυμαίνεται από τέσσερις έως δώδεκα, με απόσταση μίας εβδομάδας μεταξύ τους.

Σύσφιγξη με πάγο
Αν ο χειμώνας κάνει το δέρμα να σφίγγει, τότε το κρύο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στον αγώνα ενάντια στην κυτταρίτιδα. Ίσως μοιάζει απλοϊκό, αλλά κάπως έτσι σκέφτηκαν επιστήμονες στην Ελβετία και δημιούργησαν μία θεραπεία σύσφιγξης η οποία δρα σε χαμηλές θερμοκρασίες. «Με την εφαρμογή του ψύχους κάνουμε τους ιστούς να συσπώνται», εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και προσθέτει: «Το χαλαρωμένο δέρμα, που αφήνει να διαγράφεται η όψη της φλούδας πορτοκαλιού, σφίγγει και έτσι βελτιώνεται η εικόνα του». Η μάσκα περιέχει συστατικά που δίνουν την αίσθηση του παγωμένου στις προβληματικές περιοχές. (Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, οι ίνες του κολλαγόνου υφίστανται σοκ και τεντώνονται με τον ίδιο τρόπο που το δέρμα σφίγγει μία κρύα μέρα του χειμώνα.) Συγχρόνως, δρα θρεπτικά, καθώς περιέχει αλόη και βιταμίνη C. Η μάσκα του πάγου χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τεχνικές που δρουν σε μεγαλύτερο βάθος, καταπολεμώντας την κυτταρίτιδα στη ρίζα της. «Γι’ αυτόν τον σκοπό κάνουμε ενέσεις μεσοθεραπείας με καφεΐνη και άλλες ουσίες που βελτιώνουν την τοπική μικροκυκλοφορία. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε τη μάσκα για να ανακουφίσουμε το δέρμα και να ενισχύσουμε τη δράση των ενέσεων. Το παγωμένο επίθεμα χρησιμοποιείται επίσης μετά τη λιποαναρρόφηση για να επιταχύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης», καταλήγει ο ειδικός. Κόστος: Μία συνεδρία μεσοθεραπείας κατά της κυτταρίτιδας μαζί με την εφαρμογή της μάσκας που ακολουθεί κοστίζει περίπου 100€.

Λίφτινγκ με κρυοθεραπεία
Μέχρι τώρα οι δερματολόγοι χρησιμοποιούσαν την κρυοθεραπεία για να απομακρύνουν καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες του δέρματος, όπως η συσσώρευση κερατινοκυττάρων ή ακόμη και οι όγκοι. Ωστόσο, σήμερα έχει έρθει μια καινούργια εποχή για τη μέθοδο αυτή. Η κρυοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος «ρετούς», μία μέθοδος δηλαδή που αναλαμβάνει να απομακρύνει από το δέρμα όλες τις ατέλειές του. «Για τις βλάβες της φωτογήρανσης που επιβαρύνουν την επιφάνεια του δέρματος εφαρμόζουμε διάφορες μεθόδους απολέπισης, όπως το πίλινγκ με οξέα ή η δερμοαπόξεση», εξηγεί η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου και προσθέτει: «Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε και με την κρυοθεραπεία. Η εφαρμογή του υγρού αζώτου στην επιδερμίδα προκαλεί ένα είδος επιφανειακού εγκαύματος. Οι αναπλαστικές διαδικασίες του δέρματος διεγείρονται αυτόματα, με αποτέλεσμα την αποφλοίωση της φωτογηρασμένης επιδερμίδας και τη σύνθεση καινούργιας». Χάρη στην απολέπιση, απομακρύνονται οι κηλίδες, οι σκληρύνσεις, αλλά και τα υπόλοιπα σημάδια της φθοράς. Αυτό σημαίνει πως η κρυοθεραπεία μπορεί να «σβήσει» χρόνια από περιοχές όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ και οι ράχες των χεριών. «Σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους απολέπισης, η κρυοθεραπεία έχει το πλεονέκτημα ότι λόγω της ψύξης καταστρέφει τα δυσπλαστικά κύτταρα του δέρματος, αυτά δηλαδή που ευθύνονται για την ανάπτυξη των νεοπλασιών», τονίζει η ειδικός. «Συγχρόνως, το ψύχος κινητοποιεί τους ινοβλάστες που παράγουν το κολλαγόνο», καταλήγει. Κόστος: Η τιμή ξεκινάει από 200€. Συνήθως αρκεί μία εφαρμογή για να έχουμε τα αποτελέσματα μιας βαθιάς απολέπισης.

Λιποδιάλυση με κρυολιπόλυση
Η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος καταπολεμούνται με τις κατάλληλες λιποδιαλυτικές ουσίες. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να επιτευχθεί η διείσδυσή τους σε βάθος είναι οι ενέσεις μεσοθεραπείας. Ωστόσο, πολλές από εμάς δειλιάζουν στη θέα της βελόνας. Με τον συνδυασμό ψύξης και ηλεκτρικών μικρορευμάτων επιτυγχάνεται η ενδοδερμική διείσδυση των ουσιών χωρίς ένεση. Η κρυολιπόλυση γίνεται χάρη σε μία εξειδικευμένη συσκευή που ψύχει το δέρμα μέσω της κεφαλής του μηχανήματος με αποτέλεσμα να το κάνει πιο δεκτικό στις ουσίες που του χορηγούμε. Ο πλαστικός χειρουργός Άλεξ Καρύδης του Κέντρου «Συμμετρία» εξηγεί: «Η χαμηλή θερμοκρασία της κεφαλής προκαλεί την τοπική ψύξη της περιοχής και έτσι αυξάνεται η ταχύτητα ροής των μικρορευμάτων. Καθώς τα μικρορεύματα αλλάζουν την πολικότητα των δερματικών κυττάρων, ανοίγουν διαύλους ώστε να διεισδύσουν οι δραστικές ουσίες». Η μέθοδος εφαρμόζεται μία έως δύο φορές την εβδομάδα και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ο αριθμός των επαναλήψεων κυμαίνεται από τέσσερις έως δώδεκα. Κόστος: Οι τιμές ξεκινούν από 300€ για το σύνολο της θεραπείας και διαμορφώνονται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Τι μπορεί να κάνει το ψύχος για το πρόσωπο
Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στην αντιμετώπιση των παθήσεων του δέρματος. Τώρα, όμως, τίθεται και στην υπηρεσία της ομορφιάς. «Η εφαρμογή του ψυχρού παράγοντα είναι απαραίτητο κομμάτι για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περισσότερων αισθητικών προβλημάτων», μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, και συνεχίζει: «Με τις ειδικές τεχνικές ψύξης μπορούμε να κάνουμε σύσφιγξη στους διογκωμένους σμηγματορροϊκούς πόρους, να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές, ακόμη και να εξασφαλίσουμε τη διείσδυση των δραστικών ουσιών μέσα στο δέρμα. Μετά από κάθε αισθητική επέμβαση, είτε πρόκειται για πίλινγκ είτε για λέιζερ, εφαρμόζουμε ψύχος στο δέρμα. Έτσι επιταχύνουμε τη διαδικασία της επούλωσης, αλλά συγχρόνως ενισχύουμε και τα αποτελέσματα της τεχνικής». Οι τεχνικές ψύξης του δέρματος μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε συνδυασμό με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όσο και ως κύρια μέθοδος θεραπείας. Οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές, οι οποίες αξιοποιούν την καλλυντική δράση του ψύχους με διάφορους τρόπους.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: