Οι άνθρωποι που έχουν δάνεια και δεν είναι καλοί στα μαθηματικά είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κατάσχεσης, υποστηρίζει νέα έρευνα.


Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο «Proceedings of the National Academy of Sciences».


Στη μελέτη συμμετείχαν 300 άνθρωποι που είχαν πάρει δάνεια μεταξύ των ετών 2006 και 2007. Οι ερευνητές τους έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση και τους υπέβαλαν σε τεστ προκειμένου να ελέγξουν την ευφυΐα τους και να προσδιορίσουν την ικανότητά τους σε βασικούς μαθηματικούς υπολογισμούς.


Η πιο απλή ερώτηση ήταν η εξής: «Ένας καναπές κοστίζει 300 δολάρια και στις εκπτώσεις τον βρίσκουμε στη μισή τιμή. Ποια είναι η νέα του τιμή;». Η αμέσως επόμενη σε δυσκολία ερώτηση ήταν η εξής: «Η πιθανότητα να παρουσιάσουμε μια συγκεκριμένη ασθένεια είναι 10%. Πόσοι άνθρωποι στους 1.000 πάσχουν από αυτήν την ασθένεια;»


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με τις λιγότερες μαθηματικές ικανότητες ήταν πιο πιθανό να καθυστερήσουν τις πληρωμές των δανείων τους και να αντιμετωπίσουν ακόμα και τον κίνδυνο κατάσχεσης, συγκριτικά με όσους είχαν άνεση με τα μαθηματικά.


Μόνο το 7% των ανθρώπων που πέτυχαν υψηλά σκορ στα τεστ που υποβλήθηκαν, βίωσαν την κατάσχεση, ενώ το ποσοστό έφτασε το 22% σε όσους δυσκολεύονταν με τους αριθμούς.


Στη δεύτερη φάση της μελέτης τους, οι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί οι μαθηματικές ικανότητες σχετίζονταν με μειωμένα ποσοστά κατασχέσεων.


«Υποθέσαμε ότι οι άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά θα είχαν προβλήματα με τις αποφάσεις τους οι οποίες είχαν να κάνουν με αριθμούς. Μπορεί για παράδειγμα να πήραν ένα πολύ υψηλό δάνειο, που δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν», λέει ο Stephan Meier, αναπληρωτής καθηγητής στην Οικονομική Σχολή του Columbia.


Δεν συνέβαινε όμως αυτό, αφού άτομα που είχαν καλή σχέση με τα μαθηματικά φαίνεται να είχαν συνάψει δάνεια με αντίστοιχους όρους.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι δυσκολεύονταν με τους αριθμούς μπήκαν σε μπελάδες αφού είχαν πάρει το δάνειο, επειδή δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν άλλες πτυχές των οικονομικών τους.