Το φαγητό μπορεί να είναι τόσο εθιστικό όσο και τα ναρκωτικά ή η νικοτίνη του τσιγάρου υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάχρηση ουσιών και τα φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – δηλαδή εκείνα που προκαλούν γρήγορη και απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα π.χ., λευκό ψωμί και πατάτες – μπορεί να πυροδοτούν στον εγκέφαλο την ενεργοποίηση μηχανισμών παρόμοιων με εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.


Στο πλαίσιο της έρευνας δώδεκα υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες κατανάλωσαν ροφήματα σχεδιασμένα έτσι ώστε να έχουν την ίδια γεύση, τις ίδιες θερμίδες και την ίδια γλυκιά γεύση. Η μόνη διαφορά τους ήταν ότι ορισμένα περιείχαν απλούς υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ άλλα περιείχαν υδατάνθρακες βραδείας καύσεως.


Όσοι κατανάλωσαν τα ροφήματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη παρουσίασαν μια απότομη άνοδο της γλυκόζης του αίματος και μια απότομη πτώση της τέσσερις ώρες αργότερα.


Η πτώση αυτή συσχετίστηκε με έντονη πείνα και την ενεργοποίηση του επικλινούς πυρήνα του εγκεφάλου ο οποίος σχετίζεται με τον εθισμό.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ίσως βοηθήσει τους παχύσαρκους να αποφύγουν την υπερφαγία.


Αν και το ζήτημα του εθισμού στο φαγητό παραμένει αμφιλεγόμενο τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικές με το ζήτημα.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.