Ορισμένες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης σχετίζονται με ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού ή μαθησιακών δυσκολιών, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που του είδους της που συγκρίνει τις τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και την επίδρασή τους στον αυτισμό και την διανοητική ικανότητα των παιδιών.
Συγκεκριμένα οι σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία δυόμισι εκατομμυρίων γεννήσεων από το 1982 έως το 2007. Παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος μειωμένης διανοητικής ικανότητας ήταν αυξημένος κατά 51% στα παιδιά που είχαν συλληφθεί με την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης. Στην εν λόγω μέθοδο το σπέρμα εισάγεται απευθείας στο ωάριο, ενώ στην κλασική εξωσωματική τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια «συναντιούνται» και γονιμοποιούνται στο τριβλίο του εργαστηρίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο υψηλότερος κίνδυνος αφορούσε τις περιπτώσεις εκείνες όπου και η λήψη του σπέρματος έγινε χειρουργικά από τους όρχεις των ανδρών με σοβαρή υπογονιμότητα.
Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι σε πραγματικούς αριθμούς ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός – τα παιδιά που γεννιούνται με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης είχαν 0,136% κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, συγκριτικά με το 0,029% κίνδυνο που παρατηρείται στα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά.
Οι επιστήμονες ωστόσο τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός και ότι τα ευρήματά τους δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τα ζευγάρια που έχουν προβλήματα υπογονιμότητας.