«Εξάλειψη της κυτταρίτιδας σε λίγες μόνο ημέρες», «Θεαματική βελτίωση», «Καινούργια σιλουέτα σε χρόνο ντε-τε» Καθημερινά ακούμε πολλές υποσχέσεις για ένα θέμα που απασχολεί όλες μας: την κυτταρίτιδα. Τελικά μπορούμε να την εξαλείψουμε; Τι ισχύει και πόσο ρεαλιστικές είναι οι ελπίδες που τρέφουμε για την εξάλειψή της; Οι ειδικοί μάς εξηγούν: Ο όρoς κυτταρίτιδα προέρχεται από την ελληνική λέξη «κυτταρίτις», που σηµαίνει φλεγµονή του συνδετικού ιστού. Ωστόσο, η λέξη χρησιμοποιήθηκε με εμπορικό σκοπό στις αρχές της δεκαετίας του ’20 από ένα spa στην Ευρώπη προκειμένου να περιγράψει την εικόνα του δέρματος στις προβληματικές ζώνες του σώματος, δηλαδή στο κάτω μέρος του (γλουτοί, μηροί, οπίσθια, γόνατα). Γρήγορα ο όρος διέσχισε τον Ατλαντικό και καθιερώθηκε και στην Αμερική. Στα τέλη των ’60s εμφανίζεται και στον περιοδικό Τύπο (για την ακρίβεια στo Vogue) και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Κυτταρίτιδα: Πάθηση Ή όχι;
Η χρήση της λέξης κυτταρίτιδα σαν μια διαταραχή αμφισβητείται και η επιστημονική άποψη που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση του γυναικείου δέρματος που δεν θα έπρεπε να προκαλεί αμηχανία ή ντροπή. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης κατανομής του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό το λίπος πιέζει τον συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και έτσι εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λακκουβίτσες που τόσο μας ενοχλούν. Πάνω από το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν κυτταρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής τους. Εν τέλει, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα κατεξοχήν αισθητικό πρόβλημα και όχι μια πάθηση.

Γιατί οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα;
Έπειτα από βιοψίες στο δέρμα στην περιοχή των μηρών και των γλουτών σε γυναίκες και σε άνδρες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανατομική διαφορά κατασκευής. Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς ότι στις γυναίκες η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού (που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα) αποτελείται από μεγάλα λιποκύτταρα, ενώ οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού έχουν κάθετη διάταξη προς τα κάτω και τοξοειδή προς τα πάνω. Έτσι, όταν αλλάζει η εμφάνιση της επιδερμίδας, αλλάζουν σχήμα και τα λιποκύτταρα. Αντίθετα, στους άνδρες η επιδερμίδα είναι πιο παχιά, το άνω τμήμα του υποδόριου ιστού λεπτότερο, το χόριο παχύτερο και οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται με τρόπο ώστε τα λιπώδη κύτταρα να παραμένουν μικρά και ανθεκτικά στην πίεση.

1. Οι τύποι της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε 4 στάδια και αν δεν αντιμετωπιστεί επιδεινώνεται και ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό, όπως επιβράδυνση του μεταβολισμού, της κυκλοφορίας της λέμφου και του αίματος και σε σπανιότερες περιπτώσεις επιπλοκές στον θυρεοειδή, τα νεφρά και το συκώτι.

> Στάδιο 0: Το δέρμα φαίνεται λείο, αλλά όταν το πιέσετε εμφανίζονται μικρές λακκούβες. Αυτό οφείλεται μάλλον στην κατακράτηση υγρών.

> Στάδιο 1: Στο αμέσως επόμενο στάδιο, η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται. Το δέρμα σας, είτε το πιέζετε είτε όχι, είναι απαλό, ελαφρώς πρησμένο και εμφανίζει μικρά βαθουλώματα στις περιοχές που έχετε παραπανίσιο συσσωρευμένο λίπος.

> Στάδιο 2: Η μειωμένη αιμάτωση οδηγεί στη μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή των ουσιών που πρέπει να απεκκριθούν. Έτσι εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και τα βαθουλώματα γίνονται αρκετά έντονα.

> Στάδιο 3: Στο τρίτο στάδιο, η κυτταρίτιδα ονομάζεται οιδηματώδης. Το πρόβλημα γίνεται πλέον τόσο έντονο και οξύ, ώστε κατά την ψηλάφηση είναι επώδυνη. Εμφανίζεται σε όλο τον μηρό και συνοδεύεται από oιδήματα, ευρυαγγείες, κιρσoύς, αίσθημα βάρoυς και πίεσης και κνησμό.

2. Οι μύθοι γύρω από την κυτταρίτιδα

> Μύθος 1: Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα.
Λάθος. Η κυτταρίτιδα σχετίζεται με τη φυσιολογία του δέρματος και όχι με την εναπόθεση λίπους.

> Μύθος 2: Ο ήλιος καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
Το μαύρισμα μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα λιγότερο αισθητή, αλλά η συστηματική έκθεσή μας στο ήλιο φθείρει το δέρμα, το κάνει πιο λεπτό και το καθιστά πιο αδύναμο.

> Μύθος 3: Η κυτταρίτιδα είναι πάθηση.
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση για όλες τις γυναίκες, η οποία οφείλεται στη δομή του δέρματός της και στις ορμόνες της.

> Μύθος 4: Η κυτταρίτιδα είναι σημάδι γήρανσης.
Μέχρι τα 30 έτη η πυκνότητα του δέρματος είναι πιο μεγάλη από ποτέ, αλλά παρ’ όλα αυτά η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι παρούσα και πριν τα 30. Από την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας (από τα 40+), το δέρμα, που συγκρατείται από τον συνδετικό ιστό, αρχίζει να χαλαρώνει λόγω της μείωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Έτσι, οι προεξοχές των λιποκυττάρων, που είναι αποθηκευμένα κάτω από το δέρμα, φαίνονται πιο έντονες, με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται πιο ορατή.

Πώς θα την καταπολεμήσουμε;
Η λύση δεν είναι μία αλλά πολλές, ανάλογα με τα αίτια της κυτταρίτιδας, τον τύπο και το στάδιο της εξέλιξής της. Η δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group επισημαίνει: «Η κυτταρίτιδα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, γιατί έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες: με τη διατροφή, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, συναντάται πολύ συχνά το φαινόμενο πολλές γυναίκες να κάνουν σωστή διατροφή και γυμναστική, αλλά παρ’ όλα αυτά η κυτταρίτιδα να επιμένει. Η δερματολογία έχει να επιδείξει διάφορες θεραπείες που δρουν αποτελεσματικά στην καταπολέμησή της. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλες τις μεθόδους καταπολέμησης, για να διαλέξουμε εκείνη που μας ταιριάζει περισσότερο.

Η σωστή διατροφή
Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, το αλάτι και τη ζάχαρη και προτιμάμε πιο υγιεινές τροφές, φρούτα και λαχανικά, που θα βοηθήσουν να τονωθούν οι μύες και να καταπολεμηθεί το λίπος. Ταυτόχρονα, οι απλές αλλά ειδικές ασκήσεις κατά της κυτταρίτιδας στο σπίτι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για να βελτιώσουν θεαματικά την κατάσταση. Πιο «πολύτιμα» στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας θεωρούνται τα πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το αγγούρι, το μαρούλι, η ρόκα, τα κολοκυθάκια και τα άγρια χόρτα. Αυτά φαίνεται πως εντείνουν τη διούρηση και συνεπώς εμποδίζουν το οίδημα λόγω κατακράτησης νερού. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν το σέλινο, οι πιπεριές, ο ανανάς και το πράσινο μήλο που δρουν αποτοξινωτικά. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αν αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε το σώμα των μοντέλων που βλέπουμε στις διαφημίσεις (γιατί ακόμα και εκείνα έχουν ατέλειες).

Οι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε
> Η κληρονομικότητα (αν η μητέρα μας έχει κυτταρίτιδα, το πιθανότερο είναι να την εμφανίσουμε και εμείς).
> Η φυλετική καταγωγή (οι λευκές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κυτταρίτιδα από τις Ασιάτισσες).
> Οι ορμονικές διαταραχές.
> Η φυσιολογική γήρανση.

Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το φαινόμενο
>
Οι δίαιτες-εξπρές και οι απότομες εναλλαγές βάρους.
> Η πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες διατροφή.
> Η αύξηση του σωματικού λίπους.
> Η καθιστική ζωή.
> Η κατακράτηση υγρών και η έλλειψη ενυδάτωσης.

Μέθοδοι καταπολέμησης

Στο σπίτι
Τοπικές κρέμες:
Σύμφωνα με έρευνες, συγκεκριμένα δραστικά συστατικά, όπως η καφεΐνη και η ρετινόλη, δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Για την ακρίβεια, in vitro τεστ (δηλαδή εργαστηριακά πειράματα) δείχνουν ότι έχουν την ιδιότητα να συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα. Άλλα συστατικά -κυρίως φυτικά εκχυλίσματα από gingko biloba, γαρίφαλο ή πιπέρι- έχουν τη φήμη ότι καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και την αποτοξίνωση. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιούμε το ειδικό προϊόν κατά της κυτταρίτιδας όλο τον χρόνο και όχι μόνο όταν πλησιάζει το καλοκαίρι. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα είναι προσωρινά.

Στο ινστιτούτο
Λεμφικό μασάζ:
Θεωρείται ευεργετικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αφού αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση της λέμφου από τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες. Το μασάζ αυτό όταν γίνεται σωστά (γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία) αυξάνει τη μικροκυκλοφορία, τονώνει το μυϊκό σύστημα και ευνοεί την αποβολή του λίπους. Για μεγάλη βελτίωση, χρειάζονται περισσότερες από 12 συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν συνήθως μισή ώρα.
Προσοχή: Αν έχετε άσθμα, θρομβοφλεβίτιδα ή κάποια χρόνια ασθένεια (π.χ. εκζέματα, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.), συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Body Wraps Εδώ χρησιμοποιούνται διάφορες ειδικές ύλες, με τις οποίες καλύπτονται οι περιοχές του σώματος όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Πρόκειται για μια τεχνική που χαλαρώνει το πνεύμα λόγω της ζεστής θερμοκρασίας, συσφίγγει το δέρμα και επιφέρει μείωση πόντων. Μια τέτοια θεραπεία είναι η Detoxing Mud Wrap, μια εξισορροπητική και βαθιά αποτοξινωτική αγωγή που περιορίζει τις τοξίνες και τονώνει τον μεταβολισμό. Η διαδικασία διαρκεί μία ώρα περίπου και είναι η εξής: Ειδική λάσπη θερμαίνεται και διαλύεται με ιαματικό νερό και απλώνεται σε όλο το σώμα ή μόνο στα σημεία που θέλουμε. Όταν αφαιρεθεί, γίνεται μασάζ με αιθέρια έλαια.

Στον Γιατρό: Οι καινούργιες μέθοδοι
Ραδιοσυχνότητες: Αποτελεί την πιο νέα και πρωτοποριακή θεραπεία κυτταρίτιδας και λιπογλυπτικής σώματος στην αισθητική ιατρική, πραγματοποιείται αναίμακτα -χωρίς νυστέρι- και προκαλεί άμεση απώλεια πόντων (από 2 εκ. έως 10 εκ.) από τη πρώτη συνεδρία. Η πιο μοντέρνα τεχνολογία αυτού του είδους λέγεται Cavitation και εφαρμόζεται σε μηρούς, γλουτούς, χέρια, μέση και κοιλιά. Μέσω της δράσης των υπερήχων δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες αέρα μέσα στα λιποκύτταρα, οι οποίες συνενώνονται και σπάνε, προκαλώντας λύση του λιποκυττάρου, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνεται με το λεμφικό σύστημα μέσω ενός φυσικού φαινόμενου, γνωστού ως σπηλαίωση (cavitation). Με τη νέα τεχνολογία Cavitation-RF, η σπηλαίωση ενισχύεται με τη δράση των ραδιοσυχνοτήτων RF, που ενεργοποιούν διαθερμικά βαθιά τους ιστούς του σώματος, διαπερνούν το υπόδερμα και αυξάνουν τον μεταβολισμό και την καταστροφή του λιπώδους ιστού, εξαλείφοντας ακόμη και την πιο επίμονη μορφή κυτταρίτιδας.

Λέιζερ: Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για σημεία με τοπικό λίπος (ψωμάκια, εσωτερικό των μηρών, γόνατα, κοιλιά, βραχίονες) το οποίο δεν φεύγει ακόμα κι αν κάνουμε επίμονη δίαιτα, και το κυριότερο μας απαλλάσσει από την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου. Η πιο πρόσφατη τεχνική λέγεται Laser SmartLipo και πετυχαίνει λιπόλυση και λιπογλυπτική: Το laser εισέρχεται στον υποδόριο ιστό και λιώνει το λίπος χωρίς να καταστρέφει τους γύρω ιστούς, ενώ ταυτόχρονα κάνει σύσφιγξη μέσω της παραγωγής νέου κολλαγόνου.

Το Laser SmartLipo, όταν εφαρμόζεται από έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς, συνιστά μια εξαιρετική λύση που δεν ενέχει κάποιον κίνδυνο. Μεγάλα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ακόμη το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι απόλυτα ανεκτή και ανώδυνη, καθώς και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στην καθημερινότητά μας.

Μηχανικό μασάζ: Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο λιπογλυπτικής σώματος. Η μέθοδος συνδυάζει πίεση με μηχανικό μασάζ, αφαιρεί αρκετούς πόντους και καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Η πιο εξελιγμένη μέθοδος λέγεται LPG Endermologie και περιλαμβάνει μια συσκευή που διαθέτει δύο κυλίνδρους, οι οποίοι κάνουν απαλή αναρρόφηση στα σημεία όπου είναι εγκατεστημένη η κυτταρίτιδα. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιεί τον υποδόριο ιστό και βοηθά στη σμίκρυνση των λιποκυττάρων και την τόνωση των μυών. Ταυτόχρονα, η μηχανική δράση της κεφαλής της συσκευής μασάζ ευνοεί την απολέπιση, άρα συμβάλλει και στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος.
Η μέθοδος χρειάζεται 12 περίπου συνεδρίες (ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να χρειαστούν περισσότερες), που η καθεμία διαρκεί μισή ώρα.

Quiz: Τα μυστικά της κυτταρίτιδας

Τσεκάρετε τις γνώσεις σας για την κυτταρίτιδα και ανακαλύψτε νέους τρόπους για να τη μειώσετε.

Το μαύρισμα καμουφλάρει την κυτταρίτιδα

α) Σωστό

β)Λάθος

Απάντηση: ΣΩΣΤΟ
Όντως, η όψη «φλούδας πορτοκαλιού» είναι λιγότερο ορατή στη μαυρισμένη επιδερμίδα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγουμε σε μεθόδους που ναι μεν χαρίζουν κολακευτικό χρώμα, αλλά φθείρουν την επιδερμίδα (σολάριουμ). Για ένα μπρονζέ αποτέλεσμα, οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι τα αυτομαυριστικά προϊόντα.

Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά εξαφανίζει την κυτταρίτιδα

α) Σωστό

β) Λάθος

Απάντηση: Λάθος
Δεν χρειάζεται να στείλετε τους υδατάνθρακες στο πυρ το εξώτερον ή να μη ξαναφάτε γλυκό, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία μαγική δίαιτα που εξαφανίζει την κυτταρίτιδα. Η πιο αποτελεσματική διατροφή κατά της κυτταρίτιδας είναι αυτή που όλοι ξέρουμε: Άφθονα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένα (ρύζι, ψωμί, παξιμάδια, ζάχαρη κ.λπ.) και πρωτεΐνες.

H απώλεια βάρους κάνει την κυτταρίτιδα λιγότερο ορατή

α) Σωστό

β) Λάθος

Απάντηση: ΣΩΣΤΟ
Η περιττή ποσότητα λίπους μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα πιο έντονη. Αν είστε υπέρβαρη, θα δείτε μεγάλη διαφορά. Προσοχή: Αν αδυνατίσετε υπερβολικά, η κυτταρίτιδα μπορεί να τονιστεί.

Οι άνδρες σπάνια παρουσιάζουν κυτταρίτιδα.

α) Σωστό

β) Λάθος

Απάντηση: ΣΩΣΤΟ
Άδικο, αλλά σωστό. Η κυτταρίτιδα είναι γυναικείο θέμα. Τελεία και παύλα.

Τα αντισυλληπτικά εντείνουν την κυτταριτιδα

α) Σωστό

β) Λάθος

Απάντηση: ΣΩΣΤΟ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αντισυλληπτικά χάπια, λόγω του συνδυασµού των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ευνοούν την κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση λίπους, άρα και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Οι καλλυντικές κρέμες μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα

α) Σωστό

β) Λάθος

Απάντηση: Λάθος
Δυστυχώς, καμία κρέμα δεν κάνει το όνειρο πραγματικότητα και μάλιστα για πάντα. Ωστόσο, όσο διάστημα τις χρησιμοποιούμε μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας συνδυαστικά με άλλες μεθόδους.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα

α) Σωστό

β) Λάθος

Απάντηση: Σωστό
Ναι, δεν είμαστε οι μόνες που έχουμε κυτταρίτιδα. Αν, λοιπόν, κάθε φορά που κοιτάζεστε στον καθρέφτη αισθάνεστε άσχημα, σκεφτείτε ότι το 80% των γυναικών, ίσως και περισσότερο, έχει κυτταρίτιδα. Ακόμα και τα τοπ μόντελ.