Επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μικροσκοπικό ήπαρ στο πλαίσιο πειραμάτων τα οποία έγιναν δεκτά ως ένα σημαντικό βήμα ιατρικής προόδου και γεννούν ελπίδες για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος.


Η τεχνική των Ιαπώνων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα εκτιμάται ότι μελλοντικά θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα τρόπο δοκιμής της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας νέων φαρμάκων.


Σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν τρεις τύπους κυττάρων (οι δύο προέρχονταν από βλαστοκύτταρα και ο ένας από τον ομφάλιο λώρο) οι οποίοι οδηγούν στη δημιουργία ήπατος σε ένα ανθρώπινο έμβρυο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ένα τριβλίο του εργαστηρίου όπου, προς έκπληξη των ειδικών, κατάφεραν να «αυτοοργανωθούν» σε ένα τρισδιάστατο μίνι ήπαρ.


Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον εγκέφαλο των πειραματόζωων (ένα όργανο το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί από τους ερευνητές) όπου κατάφεραν να συνδεθούν με την κυκλοφορία του αίματος και να αναπτυχθούν για ένα διάστημα τουλάχιστον δυο μηνών.


Το «τεχνητό» αυτό ήπαρ είχε πολλές από τις ιδιότητες ενός ανθρώπινου ήπατος συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητάς του να διασπά τις φαρμακευτικές ουσίες. Επίσης στο πλαίσιο των πειραμάτων το μίνι ήπαρ κατάφερε να παρατείνει τη ζωή σε ποντίκια με σοβαρότητα ηπατική νόσο.


Η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εκτιμάται ότι οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία.