Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα το στρες που υφίστανται συγκριτικά με τους άνδρες και τώρα αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει το λόγο.

Οι ερευνητές από το τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου του Μπούφαλο με βάση πειράματα σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οιστρογόνα (οι κατεξοχήν θηλυκές ορμόνες) φαίνεται ότι μπλοκάρουν την αρνητική επίδραση του στρες στον εγκέφαλο.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν τα αρσενικά και τα θηλυκά πειραματόζωα εκτίθονταν σε καταστάσεις στρες τα αρσενικά ήταν αυτά που εκδήλωναν κενά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.
Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία σχετίζεται με διαταραχές στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την μνήμη εργασίας, την προσοχή, τη λήψη αποφάσεων και άλλες εκτελεστικές λειτουργίες.

Στα θηλυκά ποντίκια ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παρέμενε άθικτη. Επίσης όταν οι ερευνητές εξέθεταν τα αρσενικά ποντίκια σε υψηλότερα επίπεδα στρες διαπίστωναν ότι τα θωράκιζαν από τις διαταραχές στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Ακόμη οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση των οιστρογόνων έναντι του στρες παρέμενε ακόμη και στα θηλυκά ποντίκια των οποίων οι ωοθήκες είχαν αφαιρεθεί, γεγονός που σημαίνει ότι τα αντίδοτα του στρες είναι τα οιστρογόνα που παράγονται στον εγκέφαλο (και όχι στις ωοθήκες).

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η λήψη οιστρογόνων χωρίς την πρόκληση ορμονικών παρενεργειών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεραπεία κατά του στρες στους άνδρες.