Τώρα, η ουσία που πιστεύεται ότι μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, είναι η μετφορμίνη.

Πρόκειται για ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε απλούς οργανισμούς όπως τα σκουλήκια, αλλά οι έρευνες σε φρουτόμυγες και θηλαστικά είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Στην νέα έρευνα από το αμερικανικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης με έδρα την Βαλτιμόρη, διαπιστώθηκε ότι στα μεσήλικα ποντίκια που έπαιρναν χαμηλή δόση μετφορμίνης αυξήθηκε η διάρκεια της ζωής τους κατά 5%, ενώ παράλληλα καθυστέρησε και η έναρξη διαφόρων εκφυλιστών νόσων που επέρχονται με την ηλικία. Από την άλλη μεριά όμως παρατήρησαν ότι η υψηλότερη δόση μετφορμίνης ήταν τοξική και μείωσε τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματά της έρευνάς τους είναι υποσχόμενα, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν τι σημαίνουν για τους ανθρώπους. Απαιτούνται λοιπόν και άλλες έρευνες προκειμένου να φανεί αν η μετφορμίνη έχει κάποια επίδραση στην υγεία και την μακροζωία του ανθρώπου.