Η έρευνα, που στηρίχθηκε σε στοιχεία παθολόγων γιατρών, έδειξε ότι περίπου το 35% των ασθενών χρειάστηκε αναρρωτική άδεια, επειδή αντιμετώπιζε διαταραχές που οφείλονταν στο άγχος και την κατάθλιψη. Μάλιστα, στη σχετική έκθεση που συντάχθηκε μετά το τέλος της μελέτης, οι διαταραχές της ψυχικής υγείας αναφέρονται ως η κύρια και αυξανόμενη αιτία για τις απουσίες των εργαζομένων λόγω ασθένειας. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι εκείνοι που ανησυχούσαν ότι το άγχος μπορεί να βλάψει την υγεία τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με εκείνους που πίστευαν ότι δεν είχε καμία επίδραση.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες παίρνουν αναρρωτική άδεια πιο συχνά από τις γυναίκες σε ποσοστό που αγγίζει το 72%, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι απουσιάζουν από την εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις τέσσερις εβδομάδες σε διάρκεια. Σύμφωνα με τους εργοδότες η μεγάλης διάρκειας αναρρωτική άδεια οφείλεται στις χειρουργικές επεμβάσεις, σε πόνο στην πλάτη και σε νοσήματα ψυχικής υγείας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διεξήχθη η έρευνα, από τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε αλλαγή στο καθεστώς των αναρρωτικών αδειών. Έκτοτε οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στην εργασία τους μία εβδομάδα μετά την ασθένεια. Κάποιοι εργοδότες έχουν επικρίνει το νέο καθεστώς, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν αποφέρει αποτελέσματα, ενώ ορισμένοι άλλοι αναφέρουν περιπτώσεις υπαλλήλων που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την εργασία τους. Εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης για θέματα εργασίας και συντάξεων δήλωσε: «Για όσους υποφέρουν από διαταραχές ψυχικής υγείας η διαδικασία να επιστρέψουν στην εργασία είναι πιο περίπλοκη συγκριτικά με όσους αναρρώνουν επειδή έσπασαν το πόδι τους».