Όσοι προσπαθούν να χάσουν πολύ μεγάλο αριθμό κιλών στρέφονται συχνά στις βαριατρικές επεμβάσεις όπως π.χ., το γαστρικό μανίκι όπου ουσιαστικά ο χειρουργός παρεμβαίνει στο στομάχι, μικραίνοντας το σχήμα του και δίνοντάς του στο σχήμα ενός μανικιού. Οι βαριατρικές μέθοδοι αν και πολύ αποτελεσματικές, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες έρευνες, εντούτοις δεν παύουν να είναι χειρουργικές επεμβάσεις που ενέχουν κάποιο κίνδυνο επιπλοκών.

Μια νέα έρευνα που έγινε σε ποντίκια δίνει ελπίδες για τη δυνατότητα εφαρμογής μιας μη χειρουργικής βαριατρικής τεχνικής που μιμείται κατά κάποιο το γαστρικό μανίκι.

Η μέθοδος συνίσταται στην τοποθέτηση ενός «μανικιού» σιλικόνης στο τέλος του στομάχου έως και στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Ο εν λόγω σωλήνας τοποθετείται ενδοσκοπικά και μπορεί να αφαιρεθεί με τον ίδιο τρόπο.

Στα πειραματόζωα φάνηκε ότι το μανίκι σιλικόνης μπορεί να μειώσει το βάρος του σώματος και να βελτιώσει το γλυκαιμικό καθώς και το λιπιδαιμικό προφίλ τους.

Η τεχνική είναι προϊόν συνεργασίας γερμανών ερευνητών και επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι εάν τελικά η επέμβαση διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους τότε θα μπορούσε να παρέχει μια αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική βαριατρική μέθοδο, με λιγότερες επιπλοκές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Gut.