Ο λόγος είναι ότι τις μέρες που κάνουμε σεξ αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι, ισχυρίζονται οι καναδοί ερευνητές.
«Ένα από αυτά που θέλαμε να ανακαλύψουμε μέσα από αυτήν την έρευνα είναι το κατά πόσον ο λόγος που κάνουμε σεξ ενδιαφέρει τον σύντροφό μας, από τη στιγμή που παίρνει αυτό που θέλει», αναφέρει στο έντυπο Wall Street Journal η δρ. Amy Muise, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Υπάρχουν δυο αιτίες που τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση ή είναι παντρεμένα κάνουν σεξ», λέει η δρ. Muise και συμπληρώνει: «Η μια αιτία είναι θετική, όπως το να αισθανθούμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας. Η άλλη είναι αρνητική και συνήθως σχετίζεται με το να αποφύγουμε έναν καυγά ή να μειώσουμε τα αισθήματα ενοχών».
Η δρ. Muise και η επιστημονική της ομάδα ζήτησε από 108 ζευγάρια να κρατήσουν ημερολόγιο, βαθμολογώντας καθημερινά τα επίπεδα της επιθυμίας και της σεξουαλικής τους ικανοποίησης.
Μετά από την ερωτική πράξη, κάθε σύντροφος απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα κίνητρα που τον οδήγησαν στο να κάνει σεξ –από το «για να αισθανθώ καλύτερα», μέχρι το «για να μην αισθανθεί απόρριψη ο σύντροφός μου».
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν κάνουμε σεξ από ενοχές, η σεξουαλική ικανοποίηση είναι μικρότερη. Ακόμα και αν νιώθουμε ότι το κάνουμε σαν χατίρι στον σύντροφό μας, ο βαθμός της επιθυμίας θα επηρεάσει την απόλαυση που θα λάβουμε από την ερωτική πράξη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν το σεξ βασίζεται σε έναν θετικό λόγο –όπως η επίτευξη εγγύτητας με τον σύντροφο μας- τότε νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι στο πλαίσιο της σχέσης μας και αυτό μεταφέρεται στον σύντροφό μας, αυξάνοντας και τη δική του ικανοποίηση.
Αντίθετα, μάλιστα, με ότι συχνά πιστεύουμε, και οι άντρες κάνουν σεξ από ενοχές. «Οι άντρες έχουν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, αλλά τα κίνητρα που οδηγούν στο να κάνουμε σεξ δεν διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών», εξηγεί η δρ. Muise.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Personality and Social Psychology Bulletin».