Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης έδειξε ότι νέα φάρμακα που λαμβάνουν ταχεία αξιολόγηση από τον FDA δοκιμάζονται σε λιγότερους ασθενείς και αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την ασφάλειά τους ακόμα και μετά την τελική τους έγκριση.
Οι συγγραφείς της μελέτης, ο Thomas Moore από το Institute for Safe Medication Practices και ο Δρ. Curt Furberg, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Wake Forest εξέτασαν τον χρόνο που χρειάστηκαν για να πάρουν έγκριση 20 νέα φάρμακα, που εγκρίθηκαν για να κυκλοφορήσουν το 2008.
Βρέθηκε ότι τα φάρμακα ταχείας αξιολόγησης υπέκειντο σε – κατά μέσο όρο – 5,1 χρόνια κλινικών ερευνών πριν εγκριθούν σε αντίθεση με 7,5 χρόνια που χρειάζονταν κατά μέσο όρο για να πάρουν έγκριση όσα πέρναγαν από τη συνηθισμένη αξιολόγηση ρουτίνας.
Υπό την πίεση των ασθενών, του Κογκρέσου και της βιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια ο FDA έχει εισάγει διάφορους μηχανισμούς για να μπορούν να βγαίνουν γρηγορότερα νέα προϊόντα στην αγορά. Αν και οι ασθενείς και η βιομηχανία ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθιούνται οι ασθενείς αφού τα φάρμακα φτάνουν γρηγορότερα στα χέρια τους, υπάρχει μία κριτική που λέει ότι τέτοια προϊόντα βγαίνουν στην αγορά πριν να είναι πλήρως ελεγμένα και τεσταρισμένα.
Η απάντηση του FDA ήταν η παρακάτω «Όταν πρόκειται για πολύ σοβαρές ασθένειες, που συχνά απειλούν και τη ζωή των ασθενών, τόσο οι ασθενείς όσο και οι θεράποντες γιατροί τους μας έχουν επανειλημμένα πει ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τον κίνδυνο αρκεί να έχουν πρόσβαση στην ελπίδα μίας καλύτερης θεραπείας στο παρόν