Υπολογίζοντας τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στις εγκύους πριν τις 35 εβδομάδες κυοφορίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την προεκλαμψία, μια σημαντική μορφή υψηλής πίεσης που εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εξέταση αυτή ενδεχομένως να είναι η πρώτη που θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια την κατάσταση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να είναι θανατηφόρα τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό.

Η προεκλαμψία επηρεάζει 1 στις 10 εγκυμοσύνες και για το 1-2%των γυναικών, των οποίων η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, η μόνη θεραπεία είναι ο γιατρός να «πάρει» με προκλητικό τοκετό το μωρό, ανεξάρτητα από το βαθμό ανάπτυξής του.

Οι γιατροί σήμερα προσπαθούν να διαγνώσουν την προεκλαμψία με εξετάσεις αίματος και ούρων, αλλά τα αποτελέσματα είναι αναξιόπιστα και μπορεί να χρειαστούν μέρες για να βγουν, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Το νέο τεστ, που υπολογίζει τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, γνωστής ως «αυξητικός παράγοντας του πλακούντα» (PIGF), έχει αποτελέσματα μέσα σε 15΄.

Μελέτη σε 625 ασθενείς, που δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Circulation», βρήκε ότι η νέα εξέταση μπορεί να προβλέψει το 96% των περιπτώσεων γυναικών που θα γεννούσαν το μωρό τους μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, εντοπίζοντας μη φυσιολογικά επίπεδα του PIGF.

Η δρ. Lucy Chappell από το King’s College London, εξηγεί: «Το τεστ είναι σχεδιασμένο να διαφοροποιεί τις γυναίκες με προεκλαμψία από αυτές με υψηλή πίεση» και συνεχίζει: «Οι εξετάσεις που διαθέτουμε σήμερα εντοπίζουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, αλλά δεν είναι σε θέση να την προβλέψουν. Μέχρι τότε, όμως, η ασθένεια έχει εξελιχθεί και πιθανότατα να έχει προκαλέσει ζημιές σε ζωτικά όργανα».

Ο καθηγητής Andew Shennan υποστηρίζει: «Γύρω στα 1.000 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία από προεκλαμψία. Με αυτό το τεστ θα μπορούσαν να σωθούν». Ο ίδιος προσέθεσε επίσης ότι αν και είναι σπάνιο για τις μητέρες να πεθαίνουν από προεκλαμψία στη Βρετανία, η νέα εξέταση θα μπορούσε να σώσει και τις ζωές γυναικών και να προλάβει αρκετές από το να αρρωστήσουν βαριά από τη συγκεκριμένη νόσο.

Τώρα σχεδιάζεται μια πιο ευρεία μελέτη, όπου η εξέταση θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα των εγκύων στη Βρετανία και την Ιρλανδία.