Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι τα κύτταρα που προέρχονταν από ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη ή από άτομα που είχαν περάσει κάποιο σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο στο παρελθόν φαίνονταν πιο γηρασμένα σε σύγκριση με εκείνα που προέρχονταν από άτομα χωρίς κατάθλιψη.

Επρόκειτο δε για ορατές αλλαγές όσον αφορά το μήκος των τελομερών των κυττάρων, αλλαγές που δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν με βάση άλλους παράγοντες όπως π.χ. το αν τα άτομα που εξετάστηκαν κάπνιζαν.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιτημίο VU της Ολλανδίας σε συνεργασία με συναδέλφους από τις Η.Π.Α. επιστράτευσαν 2.407 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο είχαν κατάθλιψη, το ένα τρίτο είχαν βιώσει σοβαρή κατάθλιψη στο παρελθόν και οι υπόλοιποι δεν είχαν κατάθλιψη.

Σε δείγμα αίματος που έδωσαν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε εκείνους με σοβαρή κατάθλιψη το μήκος των τελομερών ήταν πολύ πιο μικρό συγκριτικά με τους άλλους. Το μήκος των τελομερών, που αποτελούν την απόληξη των χρωματοσωμάτων, αποτελούν ένα μέσο εκτίμησης της κυτταρικής γήρανσης.

Αυτή η μεγάλης κλίμακας έρευνα παρέχει πειστικά στοιχεία ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με τη βιολογική γήρανση ειδικά σε σχέση με εκείνους που έχουν τα πιο σοβαρά και χρόνια συμπτώματα της κατάθλιψης υποστηρίζουν οι ερευνητές.