«Ευτυχισμένες μέρες στους τεφρούς κήπους», της Κάτιας Γκουλιώνη
Μια παράσταση εμπνευσμένη από τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Samuel Becket, το ντοκιμαντέρ «Grey Gardens» των αδερφών Maysles και τα προσωπικά βιώματα των ηθοποιών. Εννέα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και καταβολών κάθε πρωί ξυπνούν και κάθε βράδυ πεθαίνουν. Κάθε ημέρα είναι σαν μια ολόκληρη ζωή που πρέπει να γεμίσει από δραστηριότητες που θα δικαιολογήσουν το πιο μεγάλο ερωτηματικό: Γιατί βρίσκονται σε αυτόν τον κόσμο και ποιος είναι ο σκοπός τους; Δίπλα τους, ένας μοναδικός άντρας, προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις στο ανεξήγητο. Παρατηρητής, επιστάτης και υπηρέτης, τις παρακολουθεί να απολαμβάνουν ευτυχισμένες το παράλογο της ύπαρξης. Ζούμε σε μια εποχή όπου το παράλογο κυριαρχεί. Οι σχέσεις επαναπροσδιορίζονται. Από αυτό το περιβάλλον θα θέλαμε να ξεφύγουμε, αλλά σχεδόν οικειοθελώς παραμένουμε. Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην μη δράση; Αυτό προσπαθεί να διερευνήσει η παράσταση. Ο Νίκος Πάστρας και ο Άγγελος Φραντζής δημιούργησαν ειδικά για την παράσταση, τρεις μικρού μήκους ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της παράστασης: www.greydays.gr. Η παράσταση χρηματοδοτήθηκε μέσω της διαδικασίας εναλλακτικής χρηματοδότησης «Crowdfunding».
Ιnfo: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. κρατήσεων: 21-34.55.020. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο–φοιτητικό). Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00.

«Λευτεριά στη Μήδεια»
, του Χάρη Μπόσινα

Σε έναν απροσδιόριστο χρόνο, η Ελλάδα ασφυκτιά από τη διακυβέρνηση ενός αυταρχικού καθεστώτος. Τα σύνορα έχουν κλείσει, οι «ξένοι» απομακρύνονται, οι διανοούμενοι έχουν φύγει. Οι καλλιτέχνες έχουν σιγήσει. Όλοι; Όχι. Ένας φιλόδοξος, αλλά μπερδεμένος σκηνοθέτης μέσα σε ένα μικρό θέατρο προσπαθεί να ανεβάσει την Μήδεια, υπό την επίβλεψη του καθεστώτος. Σαν ένας σαλτιμπάγκος της εξουσίας, προσπαθεί να τους κάνει τα χατίρια. Μόνο που έχει ένα πρόβλημα. Η Μήδειά του είναι έγκυος και οι ανύπαντρες μητέρες απαγορεύονται. Η αγαπημένη του πρωταγωνίστρια έχει στο μυαλό της το έμβρυο που κυοφορεί, τις σοκολάτες και τον εραστή που αποχαιρέτησε στο αεροδρόμιο. Η τελική λύση μοιάζει σουρεαλιστική. Αλλά πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει στον σουρεαλιστικό κόσμο που ζούμε; Συγγνώμη… που ζούνε.
Info: OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Γκάζι. Τηλ.: 210-34.14.118. Παραστάσεις: Παρασκευή (21.00) & Σάββατο (19.00). Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ. Πρεμιέρα: 7 Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αρωγή» πραγματοποιεί για 9η συνεχόμενη χρονιά το ετήσιο χριστουγεννιάτικο bazaar, στις 7 & 8 Δεκεμβρίου, για την ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου ΑΜΕΑ «ΑΡΩΓΗ», του Δήμου Αχαρνών. Το πρότυπο αυτό Κέντρο Διημέρευσης προσφέρει καθημερινά, σε 55 άτομα με ειδικές ικανότητες, δημιουργική απασχόληση, θεραπευτική άθληση και λογοθεραπεία, βοηθώντας την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Τα έσοδα του ετήσιου χριστουγεννιάτικου bazaar διατίθενται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου. Στο χριστουγεννιάτικο bazaar θα βρείτε δώρα, γλυκά, στολίδια, χριστουγεννιάτικα είδη, παιχνίδια, κ.α., φτιαγμένα με αγάπη από τα παιδιά και τους εθελοντές του Κέντρου, καθώς και καταναλωτικά είδη σε τιμές ευκαιρίας.
Info: Μπόσκιζας & Πλαταιών 23Α, Αχαρναί, τηλ.: 210-24.04.444-3, ωράριο bazaar: 10.00-19.00

Κινηματογραφικές ταινίες

Tο CineDoc σας περιμένει την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο με δύο ντοκιμαντέρ για την απόλαυση του φαγητού. Στις 20.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Slow Food Story», του Ιταλού σκηνοθέτη Stefano Sardo που αφηγείται την ιστορία του κινήματος Slow Food και του εμπνευστή του, Ιταλού Carlo Petrini, ο οποίος από το 1989 συνειδητοποίησε την ανάγκη για σωστή και ηθική παραγωγή ποιοτικής τροφής ενάντια στην νοοτροπία του fast food. Την ίδια μέρα, στις 21.30, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία «Food For Love» της Μαριάννας Οικονόμου. Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους, που σπουδάζουν μακριά, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Η ταινία προβλήθηκε στο 24ωρο αφιέρωμα που έκανε το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου 2013. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα. Οι ταινίες θα προβληθούν και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο «ΔΑΝΑΟΣ».
Ιnfo: Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, τηλ.: 210-33.98.600. Κινηματογράφος «ΔΑΝΑΟΣ», Λ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210-69.22.655. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

Κινηματογραφικό φεστιβάλ «Γέφυρες»

Ο ανεξάρτητος ελληνικός και παγκόσμιος κινηματογράφος πρωταγωνιστεί στο 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας-Πελοποννήσου, που θα τιμήσουν με την προβολή της τελευταίας τους ταινίας και την παρουσία τους κάποιοι από τους πιο ταλαντούχους και «ιδιαίτερους» εκπροσώπους του ανεξάρτητου Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Μasterclass, προβολή ταινιών πρώτης προβολής, μεγάλου και μικρού μήκους, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην τελετή απονομής βραβείων. Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό (Μάθε παιδί μου γράμματα, Ισοβίτες) με προβολή ταινιών του, μικρού, μεγάλου μήκους και τεκμηρίωσης.
Info: Κινηματογράφος ΛΑΙΣ, Κόρινθος. 7-15 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.piff.cineartfestival.eu.

Thessaloniki Food Festival

Έως τις 12 Δεκεμβρίου ένα ειδικό πιάτο θα περιμένει τους φίλους του ΚΜΣΤ στο εστιατόριο Fred & Ginger του ξενοδοχείου, εμπνευσμένο από το έργο του Σολομών Νικρίτιν «Γυναίκα που Πίνει». Ο Executive Chef της Domotel, Γρηγόρης Χέλμης, δημιούργησε ένα πιάτο από την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας με αφετηρία τον πίνακα του Νικρίτιν. Ο Γρηγόρης Χέλμης περιγράφει το πιάτο: «Τί θα μπορούσε να υπάρχει στο άδειο πιάτο της γυναίκας του πίνακα; Κρίνοντας από την φιγούρα, αλλά και το λιτό περιβάλλον, μάλλον θα το τοποθετούσα σε κάποια ταβέρνα της δεκαετίας του 1920 στη Μόσχα. Οπότε λογικά θα είχε μια βραστή πατάτα, μια ρέγγα, πίκλες από αγγούρι και λάχανο συνοδευόμενα ίσως από Smetana, την κλασσική ξινή κρέμα της Ρωσίας, και μαύρο πολύσπορο ψωμί. Θα μπορούσαμε να αναπαράγουμε το πιάτο στην κλασική του μορφή, για να δώσουμε μια αυθεντική εμπειρία του υποτιθέμενου γεύματος του πίνακα. Όμως ο Σολομών Νικρίτιν σαν θερμός οπαδός της πρωτοπορίας, πιστεύω ότι θα συμφωνούσε σε μια πιο ανατρεπτική φόρμα. Καπνιστή ρέγγα στη σχάρα, κροκέτες βραστής πατάτας με ξινολάχανο και αγγουράκι τουρσί και παραλλαγή στην σκορδαλιά με μαύρο ψωμί και κρέμα Smetana».
Ιnfo: Ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, εστιατόριο Fred & Ginger, έναντι της Μονής Λαζαριστών. Το πιάτο συνοδεύεται από σφηνάκι βότκας. Τιμή πιάτου: 10 ευρώ. Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Thessaloniki Food Festival, http://foodfestival.thessaloniki.gr/

Βιβλία
«Ήθελα μόνο να χωρέσω», Στέλλα Κάσδαγλη, εκδόσεις Πατάκη

«Ήθελα μόνο να χωρέσω, να ταιριάζω, να είμαι τέλεια, με οποιοδήποτε κόστος. Όχι πια!». Η Ζωή είναι 15 χρονών και καθόλου έτοιμη για το Λύκειο, για την αλλαγή σχολείου, τις αλλαγές στο σώμα της, τις αλλαγές γενικώς. Στην προσπάθειά της να ταιριάξει στο νέο περιβάλλον, να κρατήσει τους φίλους της και να κερδίσει αυτόν που δεν λέει να γυρίσει να την κοιτάξει, διαλέγει να ελέγξει την κατάσταση με το μόνο τρόπο που ξέρει: να γίνει αυτό που πιστεύει ότι όλοι θεωρούν όμορφο, ακόμα κι αν έτσι ρισκάρει να χάσει τον ίδιο της τον εαυτό. Μέσα από το blog της, τις διηγήσεις των γονιών της, τις συζητήσεις με την κολλητή της στο chat και τα μικρά ντοκουμέντα της καθημερινότητaw, η Ζωή θα χάσει και θα ανακαλύψει ξανά τον τρόπο να προχωράει, να βρίσκει τη θέση της, να αγαπάει τον εαυτό της. Το «Ήθελα μόνο να χωρέσω» είναι ένα βιβλίο για εφήβους, γραμμένο με αμεσότητα και ειλικρινές γύρω από μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν: τις σχέσεις, το σώμα τους, την αποδοχή από το περιβάλλον τους, τις ανασφάλειες αλλά και τις ιδιαιτερότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Με αληθινό και ζωντανό τρόπο αγγίζει και το ζήτημα της ψυχογενούς ανορεξίας, ένα πρόβλημα σύνθετο και τόσο επικίνδυνο για την υγεία και την ψυχική ισορροπία των εφήβων, που όμως συχνά παραμένει ταμπού για μικρούς και μεγάλους.

Ημερολόγιο καλοτυχίας 2014, Ασπίδα προστασίας,
Σάντα Πετράκη, εκδόσεις Μύρτος

Οι εκδόσεις «Μύρτος» συνεχίζουν και φέτος την παράδοση με το καλότυχο πολυτελές καλαντάρι τους. Το καλύτερο γούρι της χρονιάς. Με πολλή αγάπη, φροντίδα και περισυλλογή ετοίμασαν το φετινό Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2014 για να μας συντροφεύει και να μας δίνει δύναμη και πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί εκεί που κάτι τελειώνει είναι σίγουρο ότι κάτι άλλο αρχίζει.