Για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας η συνήθης θεραπεία είναι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία όμως δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά . Επιπλέον μη στεροειδή όπως π.χ., η ιβουπροφαίνη σε συστηματική και μακροχρόνια χρήση έχουν συσχετιστεί με παρενέργειες όπως βλάβες στα νεφρά και έλκη.

Η σιλδεναφίλη που πωλείται με την εμπορική ονομασία Viagra, μπορεί να βοηθήσει ανακουφίζοντας τους πόνους της πυέλου, επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι λαμβάνοντάς την από το στόμα μπορεί μεν να ανακουφίσει από τον πόνο, αλλά η συχνότητα των περενεργειών – κυρίως πονοκέφαλοι – είναι αρκετά υψηλή για συστηματική χρήση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn εξέτασαν κατά πόσο η διακολπική χορήγηση σιλδεναφίλης μπορεί να λειτουργήσει αναλγητικά. Σύγκριναν την παυσίπονη δράση της με εκείνη ενός placebo. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction.

Η κολπική χορήγηση της σιλδεναφίλης δοκιμάστηκε σε 29 γυναίκες 18-35 ετών οι οποίες επιστρατεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Nova Gradiska της Κροατίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κολπικά χορηγούμενη σιλδεναφίλη βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου χωρίς να αναφερθούν παρενέργειες.

Οι ερευνητές πάντως εκτιμούν ότι χρειάζονται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους καθώς και πρόσθετες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η σιλδεναφίλη προκαλεί αλλαγές (π.χ. αύξηση ροής) κατά την έμμηνο ρύση.

Διαβάστε επίσης
Προβλήματα περιόδου. Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στο γιατρό

Κάντε ειρήνη με την περίοδό σας