«Striptease», του Slawomir Mrozek
Σε ένα σκηνικό φτιαγμένο από βιομηχανικά ανακυκλώσιμα σκουπίδια, ο Κύριος Α και ο Κύριος Β, δύο κλώνο, ενός και του αυτού ατόμου βιώνουν μια διλημματική περιπέτεια της «Επιλογής» και της «Ελευθερίας» τους. Αιχμάλωτοι σε μια κατεστημένη «λογική-παράλογη πραγματικότητα» που τους «φράζει το δρόμο», αρθρώνουν πολιτικό Λόγο και Αντίλογο. Είναι η ελευθερία εξωτερική ή εσωτερική κατάσταση; Η λύση έρχεται με την μορφή μιας χυδαίας εξουσιαστικής δύναμης, που τους αφαιρεί σταδιακά τα ρούχα και κατ’ επέκταση την αξιοπρέπεια τους. H ομάδα Cartel αυτό-σκηνοθετείται και μαζί με όλους τους συντελεστές, ο καθένας μέσα από το χώρο της τέχνης του, συνδιαλέγεται, συν-δημιουργεί και τοποθετείται προσφέροντας μία ανάγνωση μέσα από την οπτική της σημερινής ιστορικής συγκυρίας.
Ιnfo: Cartel Τεχνοχώρος, Αγ. Άννης & Μικέλη 4, Βοτανικός (στάση μετρό Ελαιώνας), τηλ. κρατήσεων: 693-98.98.258. Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (με ένα ποτήρι κρασί), 8 ευρώ (φοιτητές/ άνεργοι).

Χορευτικές παραστάσεις

Δύο μαγικές παραστάσεις, μια χαρισματική χορογράφος καθηλώνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Η ομάδα Rosas που συνεπήρε το κοινό της Στέγης το 2012 με τα έργα «Fase» και «En attendant», επιστρέφει με δύο νέες παραγωγές. Στο «Partita II», στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε επί σκηνής τη διάσημη χορογράφο Αν Τερέζα ντε Κερσμάκερ σε ένα μεθυστικό ντουέτο με τον Γάλλο χορογράφο και χορευτή Boris Charmatz. Στο «Vortex Temporum», στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου, ένας χορευτής και ένας μουσικός συναντιούνται και οι φυσικοί ήχοι της καθημερινότητας αναπάντεχα μετατρέπονται σε μουσική.
Ιnfo: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, Κεντρική Σκηνή, τηλ.: 210-900.5.800. Εισιτήρια: 15-18-28 ευρώ, 10-12-15 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (άνεργοι).

Μουσικό Βαγόνι Orient Express

Φέτος τα Χριστούγεννα μάς έρχονται με το… Τρένο! Ένα νυχτερινό χριστουγεννιάτικο ταξίδι με Χριστουγεννιάτικα carols στο Τρένο στο Ρουφ το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου (στις 11 μ.μ.). Η Μιράντα Μακρυνιώτη-μεσόφωνος, ο Χρήστος Πρίφτης-βαρύτονος και η Beata Pincetic στο πιάνο, σε μία και μοναδική γιορτινή μουσική βραδιά. Με άκρως παιχνιδιάρικη κι άλλοτε γλυκιά μελαγχολική διάθεση ερμηνεύουν γνωστά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που καλύπτουν τρεις δεκαετίες, αλλά και πιο pop επιτυχίες, σε ύφος και ανάλογη αισθητική με το υπέροχο ρετρό βαγόνι του Orient Express.
Ιnfo: Αμαξοστοιχία-Θέατρο «ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ», Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός Ρουφ. Τηλ.: 210-52.98.922 / 6937-60.49.88. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 5 ευρώ / κρασί, μπύρα: 3,5 ευρώ / ποτό:5,5 ευρώ

Χριστουγεννιάτικη κουκλοθεατρική παράσταση

Η ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιού «φτουξελευτερία» παρουσιάζει τη χριστουγεννιάτικη παράσταση «Πετούν, πετούν… τα γράμματα. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία». Σίγουρα ξέρετε τα κάλαντα. Σίγουρα ξέρετε για το έλατο, τα στολίδια, τα δώρα. Σίγουρα ξέρετε για το εργαστήριο παιχνιδιών του Άγιου Βασίλη εκεί ψηλά στη Λαπωνία. Αυτό που μάλλον δεν ξέρετε είναι ο γείτονας του Αϊ-Βασίλη: ο κύριος Μουρμούρης. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία ενός δύστροπου και μαγκούφη, που καταφέρνει να αλλάξει και να «ξαναανακαλύψει» τα Χριστούγεννα από την αρχή.
Ιnfo: θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Τηλ: 210-34.14.118 (17.00 – 21.00). Παραστάσεις: 14, 21 & 28 Δεκεμβρίου (στις 17:00).Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, ειδικές τιμές για παρέες άνω των 5 ατόμων. Περισσότερα εδώ:

Βιβλίο
«Ναι στη σωστή διατροφή, ΟΧΙ στην παιδική παχυσαρκία», Δημήτρης Γρηγοράκης, εκδόσεις Μίνωας, τιμή: 13,50 ευρώ

Είναι πιο εύκολο να διαμορφωθεί εξαρχής μια σωστή διατροφική συμπεριφορά, παρά αργότερα να γίνει προσπάθεια να διορθωθεί μια ήδη λανθασμένη. Ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο, απαραίτητο για κάθε ευαισθητοποιημένη ελληνική οικογένεια που θέλει να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει συμπεριφορές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους στα παιδιά.