Μούρα υπάρχουν πολλά και ήδη γνωρίζουμε τα blueberries, τα blackberries, τα cranberries, καθώς και τις πολλές και σημαντικές ιδιότητες που αυτά κρύβουν για την υγεία μας. Ήρθε, όμως, η ώρα να γνωρίσουμε τα buffaloberries ή αλλιώς shepherdia argentea, ένα είδος μούρου που πολλοί χαρακτηρίζουν την επόμενη σούπερ τροφή.

Η νέα αυτή τροφή έρχεται από τη Βόρεια και Νότια Ντακότα της Βορείου Αμερικής και είναι ένα κόκκινο φρούτο με ξινή γεύση, που αποτελεί τροφή την οποία παραδοσιακά κατανάλωναν οι ιθαγενείς. Συνήθως, αναπτύσσεται σε δύσκολα εδάφη, γι’ αυτό και θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική καλλιέργεια για τις περιοχές όπου τα περισσότερα φυτά δεν τα καταφέρνουν.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τα «μούρα του βουβαλιού» -όπως μεταφράζεται το όνομά τους- τόσο ξεχωριστά; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Food Science», τα συγκεκριμένα μούρα περιέχουν σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου, την αντιοξειδωτική ουσία που έχουν συνδέσει με τις ντομάτες. Επίσης, είναι καλή πηγή άλλων φαινολικών αντιοξειδωτικών, που φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και να επιβραδύνουν την κυτταρική γήρανση.

Ακολουθήστε το στο Google News