Αφιέρωμα στον Mauricio Kagel, Open day

Ένα αφιέρωμα στον Mauricio Kagel, τον μουσικό από την Αργεντινή που επηρέασε το μουσικό θέατρο και την περφόρμανς όχι μόνο στη Γερμανία, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αλλά και παγκοσμίως. Με έργα, δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και τη συμμετοχή ηθοποιών και μουσικών, το χιούμορ, το παράλογο, το σουρρεαλιστικό και ντανταϊστικό στοιχείο του έργου του θα «αντηχήσει» σε όλους τους χώρους της Στέγης, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με συναυλία στη Μικρή Σκηνή.
Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109. Tηλ.: 210 900 5 800, www.sgt.gr . Για τη συναυλία στη Μικρή Σκηνή: Εισιτήρια: 18, 10, 5. Για τις υπόλοιπες δράσεις των Open Days ελεύθερη είσοδος.

«Massimo Listri. Φωτογραφική Αρχιτεκτονική»

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή φωτογραφιών του καλλιτέχνη Massimo Listri, η οποία περιλαμβάνει τις εικονικές του προοπτικές για τα μπαρόκ παλάτια, τους νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και τις αναγεννησιακές βιβλιοθήκες. Ο φωτογράφος που έχει ως έδρα του τη Φλωρεντία, όντας γοητευμένος από τον απόλυτο έλεγχο της σύνθεσης που του επιτρέπει να έχει η αρχιτεκτονική θεματολογία, φωτογραφίζει τον άψυχο κλασικισμό εδώ και πολλά χρόνια. Περισσότερο από απλή καταγραφή της αρχιτεκτονικής, ο Listri ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους και μας καλεί να τους εξετάσουμε με φρέσκια ματιά.
Info: Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, www.benaki.gr. Τηλ.: 210-34 53.111. Εγκαίνια έκθεσης: 16 Ιανουαρίου, ώρα 20.00. Διάρκεια έκθεσης:17 Ιανουαρίου-16 Μαρτίου.

«Πού γεννιούνται τα Παιχνίδια;»

O μικρός Άγγελος έχει πολλά παιχνίδια, μα δεν είναι ευτυχισμένος. Έτσι, όταν φθάνουν τα γενέθλια του δεν χαίρεται για το καινούργιο του παιχνιδοτσίρκο. Θυμώνει και πέφτει λυπημένος για ύπνο. Στο όνειρο του, όμως, τα παιχνίδια του ζωντανεύουν και τον οδηγούν στη Χώρα που Γεννιούνται τα Παιχνίδια. Μια παράσταση σχόλιο στην παιδική εργασία, που συνδυάζει το θέατρο με τις μαριονέτες και ακολουθείται από εκπαιδευτική θεατρική δραστηριότητα, από το Θέατρο Σκάλα. Για παιδιά από 4 ετών και άνω.
Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Τηλ.: 210-34.18.550, www.mcf.gr. Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ. Πρεμιέρα 15/02. Τιμή εισιτηρίου: 8E

«Ο γαργαληστής»

Μία παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο και τις μουσικές του Δημήτρη Μπασλάμ. Η εμπνευσμένη ιστορία ενός ασυνήθιστου Ληστή που μεταδίδει το μεγαλείο της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, επανατοποθετώντας στη δύσκολη συγκυρία της εποχής, την ανεκτίμητη αξία μη υλικών αγαθών, όπως αυτή του γέλιου. Μέσα από τις ξεκαδιστικές ρίμες του Δημήτρη Μπασλάμ και την υπέροχη μουσική του, αποδεικνύεται στα μάτια των μικρών θεατών, ότι οι πραγματικοί υπερήρωες δε χρειάζεται να φορούν μπέρτες, να πετάνε ψηλά και να έχουν εξωπραγματικές δυνάμεις. Αρκεί να είναι μεγαλόκαρδοι και να μπορούν να μοιράζουν απλόχερα το γέλιο τους! Από 3-13 ετών.
Info: Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια. Τηλ.: 210-72.23.010. Γενική είσοδος: 8 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6948-88.92.60. Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 15:00 & Κυριακή στις 12:00

Βιβλία
«64 εδώδιμα», Δημήτρης Σκαρμούτσος, εκδόσεις Ποταμός, τιμή: 25 ευρώ

«Μαγειρεύει όπως αγγίζει. Χωρίς πόζες. Χωρίς νάζια». Ο γνωστός σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος, μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες συνταγές σε μια υπέροχη έκδοση.

«Τι θα πει “παιδί”;»,
Beatrice Alemagna, εκδόσεις Κόκκινο, τιμή: 14,90 ευρώ

Μέσα από μια υπέροχη πινακοθήκη παιδικών πορτρέτων, αστείων και τρυφερών, η Μπεατρίτσε Αλεμάνια μάς μεταφέρει στον γεμάτο ποίηση και πονηριά κόσμο της παιδικής ηλικίας. Από 4 ετών.