Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στους κλειστούς χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας, τα γραφεία μας και τα νοσοκομεία, μπορεί να μας κάνουν να νοιώθουμε πιο άνετα και ευχάριστα αποτρέπουν, όμως, τον οργανισμό μας από το να κάψει περισσότερες θερμίδες για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του και να ζεσταθεί.

Μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία τονίζει ότι οι 19 βαθμοί Κελσίου είναι επαρκείς για να διατηρήσουμε την ιδανική ισορροπία και ότι δεν χρειάζεται να είναι τα σπίτια μας πιο ζεστά.

Ο Δρ. Wouter van Marken Lichtenbelt, εξήγησε ότι το μέτριο κρύο αυξάνει κατά 6% τη θερμιδική κατανάλωση και ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να κάνει μία σημαντική διαφορά ειδικά σε συνδυασμό με προσεκτικότερη διατροφή και άσκηση. Έτσι, πρότεινε να κατεβάσουμε τον θερμοστάτη μας ή να αποφασίσουμε να βγούμε έξω όπου κάνει περισσότερο κρύο και το σώμα μας θα κάψει περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, μία ερευνητική ομάδα στην Ιαπωνία παρατήρησε μείωση στο σωματικό λίπος εθελοντών που πέρναγαν 2 ώρες την ημέρα στους 17 βαθμούς, για 6 εβδομάδες.

Άλλοι όμως επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο χαμηλωμένος θερμοστάτης θα οδηγήσει τους ενοίκους των κρύων σπιτιών να τρώνε περισσότερο. Από την άλλη, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου θυμίζοντας ότι το κρύο περιβάλλον μέσα στο σπίτι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό, πράγμα αρκετά επικίνδυνο. Ο Δρ. Michael Daly από το Πανεπιστήμιο του Stirling μελέτησε 100.000 σπίτια στην Αγγλία και βρήκε ότι όσοι είχαν τον θερμοστάτη πάνω από το 23 είχαν την τάση να είναι πιο αδύνατοι, γιατί από ένα σημείο και έπειτα το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ζέστη και ιδρώνει. Επίσης, τόνισε ότι στις υψηλές θερμοκρασίες μειώνεται το φαγητό που καταναλώνουμε, καθώς και η όρεξή μας.

Ο Tam Fry όμως από το Βρετανικό Forum για την παχυσαρκία διαφώνησε με τον προλαλήσαντα και εξήγησε: Ένα κρύο περιβάλλον ενεργοποιεί τα αποθέματα του καφέ λίπους που λέγεται ότι παράγει 300 φορές περισσότερη ζέστη για το σώμα από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Είναι το φυσικό θερμαντικό μέσο του οργανισμού. Το ότι χάνουμε την ίδια ώρα και βάρος είναι το κέρδος μας. Ας δοκιμάσουμε να κατεβάσουμε τον θερμοστάτη μας και θα δούμε.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβολισμός: καύσεις στο φουλΚαφέ λίπος κατά της παχυσαρκίας