Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για «παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου μέσα στα επόμενα χρόνια και τονίζει την ανάγκη να εστιάσουμε στην πρόληψη της ασθένειας, αντιμετωπίζοντας τους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κατανάλωση αλκοόλ.

14 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο, αλλά προβλέπεται ο αριθμός να αυξηθεί στα 19 εκατομμύρια μέχρι το 2025, στα 22 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και στα 24 εκατομμύρια μέχρι το 2035.

Ο δρ. Chris Wild, διευθυντής του Διεθνούς Πρακτορείου Έρευνας για τον καρκίνο του ΠΟΥ, δήλωσε στο BBC: «Το κόστος της θεραπείας του καρκίνου φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου ακόμα και στις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Η πρόληψη είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά για κάποιο λόγο την παραμελούμε».

Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε ο ΠΟΥ το 2014, οι βασικές πηγές πρόληψης του καρκίνου περιλαμβάνουν:

-κάπνισμα

-μολύνσεις

-αλκοόλ

-παχυσαρκία και καθιστική ζωή

-ακτινοβολία (από τον ήλιο και ορισμένες ιατρικές συσκευές)

-ρύπανση του περιβάλλοντος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες

-καθυστερημένη μητρότητα, γέννηση λιγότερων παιδιών, μη θηλασμός Διαβάστε επίσης:Τεστ ανίχνευσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτραςΠιθανό τεστ για τον καρκίνο στο πάγκρεαςΈνεση προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού