Έχω αναιμία, παίρνω χάπια σιδήρου, ο αιματοκρίτης είναι ακριβώς στο όριο, η φεριτίνη στο όριο, η Β12 στα φυσιολογικά επίπεδα. Πώς μπορώ να καταλάβω εκτός από τις εξετάσεις αίματος αν πέσει και άλλο ο σίδηρος ή η Β12; Ποια τα συμπτώματα; Ευχαριστώ, Σοφία

Είναι λίγο μπερδεμένος ο τρόπος που μας τα λέτε. Λέτε «έχω αναιμία…» και αμέσως μετά «…ο αιματοκρίτης είναι ακριβώς στο όριο…». Θα εξηγήσω κάποια πράγματα γενικά, ελπίζοντας ότι θα σας βοηθήσω να καταλάβετε μερικούς όρους.

Αναιμία = Μείωση της τιμής της αιμοσφαιρίνης και κατά συνέπεια και του αιματοκρίτη. Οι γιατροί κρίνουμε την αναιμία από την αιμοσφαιρίνη, ενώ ο πολύς κόσμος γνωρίζει μόνο τον αιματοκρίτη. Γενικά, τιμές αιματοκρίτη πάνω από 37% θεωρούνται ικανοποιητικές για τον γυναικείο πληθυσμό.

Φερριτίνη = Οι αποθήκες του σιδήρου στον οργανισμό. Εδώ αποθηκεύει ο οργανισμός τον σίδηρο που δεν χρειάζεται άμεσα και είναι το πρώτο που εξαντλείται όταν οι απώλειες σε σίδηρο είναι μεγαλύτερες από την πρόσληψη.

Σίδηρος = Ένα μέταλλο το οποίο στον ανθρώπινο οργανισμό χρειάζεται σε διάφορες διεργασίες, η σημαντικότερη και πιο γνωστή, όμως είναι εκείνη της δημιουργίας της αιμοσφαιρίνης που χρειάζεται για να μπορέσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο.

Αυτά σαν ορισμοί και πάμε στην ερώτησή σας. Δεν υπάρχουν συμπτώματα σιδηροπενίας ή υποβιταμίνωσης Β12 παρά μονάχα σε πολύ ακραίες καταστάσεις. Όμως είναι πολύ εύκολο κάποιος να κάνει μια εξέταση αίματος για τους δύο αυτούς παράγοντες και εάν λείπει κάποιος από τους δύο θα τον αναπληρώσει με τα κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.