Η πιθανότητα για κολπική μαρμαρυγή, μία από τις βασικές αιτίες για την πρόκληση εγκεφαλικού, εξαιτίας της λήψης παυσιπόνων φτάνει ακόμα και το 84% λένε Ολλανδοί ερευνητές. Πάρα πολλοί άνθρωποι παίρνουν ισχυρά παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (όπως η ιμπουπροφένη, η δικλοφενάκη και οι νεότερες κοξίμπες).Στη συγκεκριμένη έρευνα οι ειδικοί παρακολούθησαν την καρδιακή υγεία 8.423 ανθρώπων από 55 ετών και πάνω, από το 1990 και μετά, στο Ρότερνταμ. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 68 χρόνια και οι μισοί ήταν γυναίκες. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν τα 13 χρόνια και οι 857 ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή. Από αυτούς οι 261 δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενώ οι 554 τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν και οι 42 τα έπαιρναν εκείνη την εποχή.

Η ταυτόχρονη χρήση των εν λόγω φαρμάκων συνδέθηκε με 76% μεγαλύτερη πιθανότητα για κολπική μαρμαρυγή από ό,τι υπολογίζεται για όσους δεν είχαν ποτέ πάρει τέτοια φάρμακα. Το φύλο, η ηλικία και τα προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα λήφθηκαν επίσης υπόψη.

Ειδικότερα η λήψη τέτοιων φαρμάκων τις τελευταίες 30 μέρες συνδέθηκε με ένα 84% πιο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Bruno Stricker, από το ιατρικό κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ, εξήγησε επίσης ότι φαίνεται ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πιο αυξημένος όταν αρχίζει η λήψη των παυσιπόνων και μειώνεται καθώς περνάει ο καιρός.

Επίσης, ερευνητές από την Οξφόρδη είχαν βρει πέρυσι ότι εν λόγω φάρμακα αυξάνουν το κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Θεωρείται ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αυξάνουν τον κίνδυνο μαρμαρυγής επειδή αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς ευνοούν την κατακράτηση υγρών. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή μπλοκάροντας το ένζυμο COX-2, που όμως είναι σημαντικό από την άλλη μεριά και για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας.