Οι φωτογραφίες του γάµου είναι αυτές που θα βλέπετε κορνιζαρισµένες στα σπίτια των γονιών για την υπόλοιπη ζωή σας. Είναι το άλµπουµ που βλέποντάς το η κόρη σας θα θέλατε να αναφωνήσει: «Μαµά, είσαι σαν πριγκίπισσα». Με τόσους επαγγελµατίες να ασχολούνται αποκλειστικά µε την εµφάνισή σας, είστε σίγουρη για το κολακευτικό αποτέλεσµα. Αποµένει να το αποτυπώσει εξίσου κολακευτικά και ο φωτογραφικός φακός. Ξεχάστε τον αστικό µύθο που θέλει τις ωραίες φωτογραφίες να απαιτούν φωτογένεια. Το µόνο που χρειάζονται είναι µερικά τρικ.

Στάση σώματος

Σε γενικές γραµµές ισχύει ό,τι θυµάστε από το µπαλέτο: έξω το στήθος, µέσα η κοιλιά, ψηλά το κεφάλι.

Αποφύγετε να ποζάρετε στραµµένη εντελώς προς την κάµερα. Ο κανόνας των τριών τετάρτων για το πρόσωπο ισχύει και για το σώµα. Ο λόγος είναι πως οι ώµοι έχουν το τριπλάσιο πλάτος από το κεφάλι και θα δείχνουν δυσανάλογα ογκώδεις. Αν στρίψετε τον κορµό σας 30 µε 40 µοίρες στο πλάι κρατώντας τα πέλµατα στραµµένα προς την κάµερα, αυτή η διαφορά οπτικά θα µειωθεί. Για να ισορροπήσετε σ’ αυτή τη στάση, βάλτε το ένα πόδι µπροστά και ρίξτε το βάρος στο άλλο, πίσω. Αν σας φαίνεται περίπλοκο να το θυµάστε όλο αυτό, σκεφτείτε την πόζα που έχουν οι περισσότερες σταρ στο κόκκινο χαλί.

Και τώρα που σκεφτήκατε τις σταρ και βάλατε τα χέρια αυθόρµητα στη µέση, αφήστε τα εκεί. Γενικά µην τα κρατάτε κολληµένα στο σώµα σας, και ειδικά τα µπράτσα, για να µη δείχνουν παχιά ή πλαδαρά – όπως ακριβώς όταν φοράτε µίνι και δεν αφήνετε τους µηρούς σας να ακουµπήσουν τελείως στην καρέκλα. Επίσης, ο ελαφρώς λυγισµένος αγκώνας δίνει στη σιλουέτα κοµψή γραµµή. Κάντε όµως µερικές πρόβες στον καθρέφτη, για να µη µοιάζετε πολύ στηµένη.


Πρόσωπο

Γυρίστε το πρόσωπό σας κατά τα τρία τέταρτα προς την κάµερα, χαµηλώστε ελαφρώς το κεφάλι και κοιτάξτε προς τα πάνω – όπως ακριβώς θα κοιτούσατε έναν άντρα αρκετά πιο ψηλό από εσάς. Αυτή η στάση κολακεύει και κρύβει ακόµα και τη µεγαλύτερη µύτη. Κάντε πρόβες µε τον καθρέφτη και µια ψηφιακή κάµερα που θα κρατάτε µε το ένα χέρι λίγο πιο ψηλά τραβώντας φωτογραφίες µέχρι να πετύχετε το σωστό ύφος (και να έχετε την ιδανική default pic για το myspace).

Προσέξτε να έχετε τα µάτια σας ανοιχτά, αλλά όχι υπερβολικά, σαν να ακούσατε µόλις κάτι σοκαριστικό.

Ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσετε ζυγωµατικά; Ρουφήξτε ελαφρώς τα µάγουλα από µέσα και χαµογελάστε λίγο – και πάλι προσοχή στις υπερβολές (Α. Κ. Α. Βικτόρια Μπέκαµ).

Μάθετε πώς να χαλαρώνετε τελείως το πρόσωπό σας και κάντε το πολλές φορές µες στη βραδιά, έτσι ώστε να µην έχετε καµία φωτογραφία µε το σαγόνι έξω και τα χείλη σφιγµένα µία γραµµή.

Αν το αδύνατο σηµείο σας είναι το διπλοσάγονο και διστάζετε να χαµογελάσετε για να µην κάνετε τα πράγµατα χειρότερα, µπορείτε να το αντιµετωπίσετε τραβώντας ελαφρώς µπροστά το κεφάλι. Εδώ χρειάζεται µια σχετική εξάσκηση, για να µη φαίνεται αφύσικη η θέση του κεφαλιού σας.


Χαμόγελο

Η µακιγιέζ θα φροντίσει για τη σωστή χρωµατική βάση και το αποτέλεσµα του µέικ απ, αλλά στο χέρι σας είναι να ελέγχετε αν έχετε κόκκινο κραγιόν στα δόντια ή, ακόµη χειρότερα, στα µάγουλα – από τις ενθουσιασµένες φίλες. Επίσης, το fake tan είναι ένας καλός τρόπος να δείχνει το δέρµα σας λαµπερό και υγιές (χωρίς την ταλαιπωρία της ηλιοθεραπείας), αλλά επειδή δεν θέλετε πορτοκαλί λεκέδες στο νυφικό, καλύτερα να συµβουλευτείτε έναν ειδικό.

Όταν αρχίσετε να ποζάρετε και νιώθετε άβολα ή καταλαβαίνετε ότι το χαµόγελό σας είναι παγωµένο, κάντε το κόλπο τον επαγγελµατιών: Κοιτάξτε µακριά από το φακό και γυρίστε προς αυτόν ξαφνικά χαµογελώντας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ζητήστε από κάποια φίλη να βρίσκεται µέσα στο οπτικό σας πεδίο, έτσι ώστε να µην είστε σε όλες σας τις πόζες µε το σοβαρό ύφος που απαιτεί η τελετή ή µε αµήχανο, χαµένο στο κενό βλέµµα.

Μη φοβηθείτε να γελάσετε δυνατά, να πειράξετε τους φίλους ή τον άντρα σας. Οι πιο ωραίες φωτογραφίες απαθανατίζουν ακριβώς τέτοιες στιγµές αυθορµητισµού.


Φωτογράφος: Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο

Εκτός από τη δική σας πόζα ή το σωστό µακιγιάζ, το υπόλοιπο της ευθύνης για µια ωραία φωτογράφηση βαραίνει το φωτογράφο. Με ποια κριτήρια όµως θα διαλέξετε τον κατάλληλο;

* Ελέγξτε τη δουλειά του. Αν δεν σας αρέσουν οι φωτογραφίες που έχει στο κατάστηµα ή στο στούντιό του, µάλλον δεν σας κάνει – για να τις έχει µεγεθύνει ή κολλήσει σε δειγµατολόγιο, είναι κατά τη γνώµη του οι καλύτερές του.

* Αν πρόκειται για φίλο σας ή µένετε σε µικρή πόλη, όπου ίσως δεν έχετε πολλές επιλογές, µπορείτε να του ζητήσετε ευθέως αυτό που σας αρέσει. Δείξτε του αποκόµµατα από περιοδικά ή διαφηµίσεις για το ύφος, την καθαρότητα και τις πόζες που θα θέλατε.

* Εξηγήστε του ακριβώς πού θα γίνει η τελετή και η δεξίωση, τι θα φοράτε εσείς και ο σύντροφός σας, τι ύφος θα έχει ο στολισµός, τι χρώµατα η ανθοδέσµη, προκειµένου να αρχίσει να φαντάζεται λήψεις.

* Πέρα από τις στηµένες φωτογραφίες µετά την τελετή, τις οποίες θα εκτιµήσουν µόνο οι συγγενείς µιας συγκεκριµένης ηλικίας, ζητήστε του να καλύψει όλα τα τεκταινόµενα. Τονίστε του ότι δεν σας νοιάζουν οι ακίνητες πόζες, σαν να βγαίνετε από στούντιο του ’50, αλλά οι στιγµές που θα θέλατε να κρατήσετε, όπως τα γέλια, η προετοιµασία, ένα φιλί, το κόψιµο της τούρτας ή ένα αστείο ύφος που παίρνει το παρανυφάκι.

* Ζητήστε του µερικές ασπρόµαυρες φωτογραφίες, αλλά µην τον αφήσετε να συνεχίσει αν αρχίσει να σας µιλάει για «καλλιτεχνική λήψη». Και αν την περιγράψει µε απλανές βλέµµα στο υπερπέραν, αλλάξτε φωτογράφο.

* Σηµαντική είναι και η αίσθηση που σας δηµιουργεί ως άνθρωπος. Αν δεν νιώθετε άνετα µαζί του και δεν µπορείτε να είστε αυθόρµητη, τότε δεν είναι ο κατάλληλος για σας.

* Δώστε του µια λίστα µε τους ανθρώπους που θα θέλατε να τραβήξει περισσότερο σε διάφορες στιγµές της τελετής ή της δεξίωσης. Δεν θέλετε να διαπιστώσετε στο τέλος πως δεν έχετε ούτε µία φωτογραφία από τη φίλη που σύρατε σε όλα τα µαγαζιά µέχρι να βρείτε νυφικό και ότι η µόνη τυπωµένη ανάµνηση από την παρουσία της είναι «στο βάθος κήπος».


Extra tricks

* Μην κρατάτε την ανθοδέσµη ακριβώς µπροστά από την κοιλιά, γιατί έτσι κρύβετε το πιο κοµψό σηµείο της σιλουέτας σας, τη µέση, την οποία τονίζει το συνήθως εντυπωσιακό και ογκώδες κάτω µέρος του νυφικού.

* Μην επιτρέψετε σε κανέναν να γονατίσει µπροστά σας για να σας τραβήξει «από κάτω». Χωρίς αµφιβολία αυτή θα είναι η φωτογραφία που θα σκίσετε.

* Το µυστικό του κόκκινου χαλιού, που προστατεύουν µε οµερτά οι σταρ, είναι ότι εκτός από την πείνα και τα καλά γονίδια έχουν και επιπλέον όπλα: τα εσώρουχα Spanx – δηµοφιλή για το στιγµιαίο και ανώδυνο Νίp/Tuck που προσφέρουν (αναζητήστε τα στα καταστήµατα) – , τις ταινίες διπλής όψης (σε τελειώµατα κορσάζ, θηλές και όπου αλλού χρειάζεται) και, φυσικά, τη σωστή πόζα. Μπορείτε να τα χρησιµοποιήσετε και τα τρία.

* Η µονοχρωµία είναι γενικά πλαστικός χειρουργός και λειτουργεί υπέρ σας.

* Τολµήστε να υπερβάλετε στο ρόλο σας. Δεν θα κυκλοφορείτε κάθε µέρα µε τούλινη φούστα ή τιάρα, και αν αυτό σας κάνει να θέλετε να ποζάρετε σαν βαµπ ή σταρ του ’30, µπορείτε να το κάνετε.

* Συγκεντρωθείτε στο σύζυγό σας. Αντί να ελέγχετε γύρω γύρω αν όλα πάνε καλά ή αν οι ανθοστήλες της δεξίωσης έχουν το σωστό ύψος, θυµηθείτε ότι είστε εκεί για να γιορτάσετε τη σχέση σας. Η φωτογραφία που τον κοιτάζετε στα µάτια τρυφερά θα σας µείνει για πάντα.