Τα πόδια μου από τα γόνατα και κάτω είναι λες και τα έχεις τσιμεντώσει. Έχω κιρσούς, μηνίσκο, θλάσεις και πόσα ακόμα. Πιστεύω στα φάρμακα που μπορεί να σου δώσει η φύση. Μήπως γνωρίζετε να μου πείτε κανένα γιατροσόφι; Δεν αντέχω τον πόνο στις φλέβες και το πρήξιμο. Σοφία

Η ρήξη του μηνίσκου έχει χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν έχετε απλώς οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, η γλουκοζαμίνη και η χονδροιτίνη, που μπορείτε να τα βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής, ίσως σας βοηθήσουν. Επίσης και η οζονονοθεραπεία σε κάποιο γιατρό που ασχολείται με την ενδοαρθρική εφαρμογή του όζοντος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σημαντικά. Οι θλάσεις προέρχονται από την υπερβολική μυϊκή καταπόνηση, είναι μηχανική κάκωση των μυών και λογικά δεν πρέπει να πάσχετε από κάτι τέτοιο. Όσο για τη φλεβική ανεπάρκεια ή τους κιρσούς, μέχρι κάποιου σημείου μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Από κάποιο επίπεδο και μετά η αντιμετώπιση είναι χειρουργική γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των εμβολών. Εάν δεν έχετε επισκεφθεί αγγειολόγο που μπορεί να εκτιμήσει την κατάστασή σας πρέπει να το κάνετε άμεσα. Αποφύγετε την ορθοστασία, το κάθισμα με κρεμασμένα τα πόδια για πολλή ώρα, την έκθεση των ποδιών σας στη ζέστη (π.χ. ηλιοθεραπεία, σάουνα, ζεστά ποδόλουτρα ή ζεστά ιαματικά λουτρά), γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση σας. Επίσης πρέπει να μειώσετε το βάρος σας εάν είστε υπέρβαρη. Θα σας βοηθήσει σημαντικά εάν βάζετε σε ανάρροπη θέση τα πόδια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν κάθεστε. Βοηθάει στο να αποσυμφορηθεί το φλεβικό δίκτυο για τον χρόνο που είναι σε ανάρροπη θέση. Ειδικές κάλτσες ελαστικές που συμπιέζουν τα πόδια μειώνουν τα συμπτώματα (πόνο και οίδημα) όταν είστε σε ορθοστασία. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε από φαρμακεία ή καταστήματα που εμπορεύονται ορθοπεδικά είδη. Τα κάτωθι βότανα βοηθούν την φλεβική ανεπάρκεια:

α) η αμαμελίς -hamamelidis folia-και

β) το εκχύλισμα των φύλλων της αμπέλου-Vitis vinifera var.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων:
Πειραματικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι αυτά τα βότανα μπορεί να ενισχύσουν τις επιδράσεις των αντιπηκτικών φαρμάκων. Ενημερώστε τον γιατρό σας. Αυτά τα βότανα τα προμηθεύεστε από το φαρμακείο σε βάμμα.